КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 17 август 2014 г.

Запазване на доматите и плодовете във фризер / Save the tomatoes and fruit in freezer /

 

       Доматите са превъзходна храна в прясно състояние и могат да се използват дори от хора с болен стомашно -чревен тракт.Условието е да са домашни, добре узрели и без ципа / или с много тънка ципа /.
   Доматите много добре се запазват за зимния период, когато са смлени и поставени в найлонови торбички.По същия начин добре се запазват и смлени плодове, без люспи.
  За целта доматите или плодовете се обелват и смилат в машинка за месо.Полученият нектар или доматен сок се поставя в найлонова торбичка, която предварително е поставена в дълбок съд / мерителна кана, купа за разбиване или друг подходящ за целта съд /.След поставяне на нектара / доматения сок / в торбичката , тя се завързва здраво с конец  и се замразява във фризера.Аз поставям 1 литър течност във всяка торбичка.
    През студеният зимен период всяка торбичка се размразява и ползва по предназначение.Плодовете - за плодови мусове, десерти , пюрета, а доматите - за студени супи, зеленчуков сок в съчетание с други зеленчуци или като салата със ситно нарязан лук.
   Не добавяйте сол, може да се добавят смлени зеленчуци по избор - пиперки, моркови, целина, магданоз.Но аз ги добавям след размразяване на доматите.
    Да ви е сладко !


Няма коментари:

Публикуване на коментар