КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 14 август 2014 г.

Приготвяне на ориз / Rice Cooker /

     Има различни начини за приготвяне на ориз, в зависимост от това  какво е предназначението му.Оризът съдържа различно количество нишесте, затова когато го приготвяме трябва да се ориентираме дали е дългозърнест, ориз за приготвяне на ризото или ориз с по закръглени зърна.Обикновено дългозърнестият ориз е предварително бланширан и затова когато го приготвяме не се слепва.
   Правилно приготвеният ориз не се слепва, има добре сварени, не разкашкани зърна.Обикновено начупеният или превареният ориз са с кашеста структура.
  1.  Когато приготвяме ориз и искаме предварително да го запържим той не се мие с вода, а се поставя направо в мазнината.
  2.  Можем да приготвим ориза като го измием предварително в няколко води и го поставим в кипяща вода.След като отново заври температурата се намалява / много слаб огън / и оризът се оставя да поеме всичката вода.Съотношението ориз : вода е 1 : 2,5  или 1 : 3.
  3.  Когато приготвяме кафяв ориз тъй като той се сварява много трудно трябва да го поставим в глинено гювече в съотношение с вода 1 : 1,5 / ориз : вода /.Поставяме гювечето в студена фурна и след като заври на силен огън, намаляваме температурата, докато ориза поеме всичката вода.Така той се сварява по - бързо и става много вкусен.
   4.  Можем да сварим ориза по следния начин - поставяме ориза да се вари в кипяща, подсолена вода за 5 - 8 минути, изваждаме го и заедно със съда, в който е варен / с капак / го поставяме на стайна температура.Завиваме съда с дебело одеало и оставяме така за около 12 часа.Така той поема всичката вода и става перфектен за гарнитура, основно ястие или салата.Ако варим по този начин просо, булгур или грухано жито за помен те също стават идеални за поднасяне.Количеството на водата при този начин е 2 - 3 см. над нивото на ориза.
    5.  Оризът може да се приготви като се измие и накисне във вода за 20 минути.След това се отцежда и поставя в голямо количество  вода на силен огън.Когато заври температурата се намалява.Оризът трябва напълно да се свари на умерен огън.След това се отцежда в гевгир и се ползва по предназначение.
       Съотношението вода : ориз зависи от сорта на ориза, както и от вида на ястието, което ще приготвяме.Обикновено за гарнитура се приготвя в съотношение 1 част ориз : 1-1.5 - 2 части вода.Така се приготвя и за салата.За основно ястие съотношението е 1 част ориз : 3 - 4 части вода.За ризото бульонът се прибавя на части  в съотношение 1 част ориз : 2,5 части вода или бульон.За ризото се използват италиански сортове ориз - Арборио или други с кръгли зърна и съдържание на повече нишесте.
   За приготвяне на суши се използва специален сорт ориз за суши.Вари се в съотношение с вода 1 : 1,5.
   Всеки според начина на хранене и разбиранията си може да подбере съответния начин за приготвяне на ориз.      .

Няма коментари:

Публикуване на коментар