КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 25 август 2014 г.

Студена доматена супа с кълнове от индийски кафяв нахут / Cold tomato soup sprouts of indian brown chick peas /



    Тази доматена супа приготвих с кълнове от кафяв нахут, закупен от индийски магазин.Зърната на този нахут са по - дребни, но кълновете от него са вкусни в добавка към салати, студени супи или смлени във вид на паста.
     Латинката е едногодишно тревисто растение,с голо стъбло, пълзящо или приповдигнато, високо 30 - 60 см. Цветовете са единични, оранжеви, червени или жълти, с 2 -4 см. дълга шпора.Плодът - дробна кутийка, цъфти юни - септември.
   В много градини латинката се отглежда както като декоративно и лечебно растение, така и в зеленчуковите градини, където служи за борба с белокрилката по доматите.
   Отглежда се в градините в цялата страна до  1000 м. н. в.
Листата се използват за приготвяне на салати и пюрета, а цветните пъпки - за мариноване.Блюдата от латинка имат диенични и лечебни свойства и неслучайно е запазена рецепта за лечебна кардиналска салата.За зимата листата се сушат или се осоляват, а цветните пъпки и зелените плодове се мариноват.
   Мариновани цветни пъпки - цветни пъпки от латинка се заливат с натурален оцет, с прибавка на мед и сол на вкус, зърна черен пипер и дафинов лист.

Кафяв  нахут  - сухи  зърна

Кълнове  от  кафяв  нахут


      За тази студена супа смелете кълновете в блендер заедно с 3 - 4 нарязани домата и 2 червени пиперки - капии.Добавете шепа зелени млади и по - дребни листа от латинка.Пюрирайте отново, докато получите гладка смес.По желание добавете хималайска сол, струйка зехтин и украсете с 1 -2 цвята от латинки / калдаръмче /.Наръсете с маково семе.
    Листата, цветните пъпки, стъблата и семената на латинката са леко люти, приятно пикантни.Добавете ги ако консумирате пикантни храни.
      Супата е подходяща за лек обяд или вечеря.Да ви е сладко !


Дребни млади леста от латинка

Листа от латинка  / калдъръмче /

Цвят  латинка


Готовата  за сервиране  супа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар