Тази доматена супа приготвих с кълнове от кафяв нахут, закупен от индийски магазин.Зърната на този нахут са по - дребни, но кълновете от него са вкусни в добавка към салати, студени супи или смлени във вид на паста.
Латинката е едногодишно тревисто растение,с голо стъбло, пълзящо или приповдигнато, високо 30 - 60 см. Цветовете са единични, оранжеви, червени или жълти, с 2 -4 см. дълга шпора.Плодът - дробна кутийка, цъфти юни - септември.
В много градини латинката се отглежда както като декоративно и лечебно растение, така и в зеленчуковите градини, където служи за борба с белокрилката по доматите.
Отглежда се в градините в цялата страна до 1000 м. н. в.
Листата се използват за приготвяне на салати и пюрета, а цветните пъпки - за мариноване.Блюдата от латинка имат диенични и лечебни свойства и неслучайно е запазена рецепта за лечебна кардиналска салата.За зимата листата се сушат или се осоляват, а цветните пъпки и зелените плодове се мариноват.
Мариновани цветни пъпки - цветни пъпки от латинка се заливат с натурален оцет, с прибавка на мед и сол на вкус, зърна черен пипер и дафинов лист.
Кафяв нахут - сухи зърна |
Кълнове от кафяв нахут |
За тази студена супа смелете кълновете в блендер заедно с 3 - 4 нарязани домата и 2 червени пиперки - капии.Добавете шепа зелени млади и по - дребни листа от латинка.Пюрирайте отново, докато получите гладка смес.По желание добавете хималайска сол, струйка зехтин и украсете с 1 -2 цвята от латинки / калдаръмче /.Наръсете с маково семе.
Листата, цветните пъпки, стъблата и семената на латинката са леко люти, приятно пикантни.Добавете ги ако консумирате пикантни храни.
Супата е подходяща за лек обяд или вечеря.Да ви е сладко !
Дребни млади леста от латинка |
Листа от латинка / калдъръмче / |
Цвят латинка |
Готовата за сервиране супа. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар