Есента е сезонът, в който у дома приготвяме зимнина.Всички зеленчуци и плодове в градината трябва да оползотворяваме по един или друг начин - замразени във фризер, задушени, смлени, сушени, домашно приготвени туршии и т.н.
Обикновено винаги, всяка година приготвяме кьопоолу без да добавяме домати.Тази рецепта е лесна и вкусна, но изисква поне 1 свободен почивен ден.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КЬОПООЛУТО : 15 кг.сурови, червени пиперки - с дръжките, 5 - 6 кг. сурови патладжани, 1 кг. тиквички, 10 големи глави лук, 200 - 300 - 500 гр. моркови, хималайска сол на вкус ;
Количеството на всички зеленчуци може да варира в зависимост от вкуса и предпочитанията.Обикновено морковите придават по - сладникав вкус на кьопоолуто, тиквичките и лука също допринасят за подобряване на вкуса.
Почистете от семките и измийте добре пиперките, изпечете ги и ги поставете в голяма тенджера да се задушат.След като малко поизстинат ги обелете и нарежете на едро.
Патладжаните измийте, цепнете на кръст всеки патладжан в основата и отрежете дръжката.Подредете всички патладжани в тавичка и изпечете на фурна.Обелете ги и нарежете на едро.
Почистете лука, морковите и тиквичките и нарежете на едро.Задушавайте в много малко вода или на пара докато омекнат.
Смелете всички зеленчуци с електрическа машинка за мелене на месо.Добавете сол на вкус.Разбъркайте сместа добре и напълнете в буркани.Запечатайте с капачки.С тъпата страна на ножа минете всяка капачка така,че да прилепне добре.
Стерилизирайте 10 минути - засечете минутите след завиране на водата.Извадете бурканите и обърнете с капачките надолу.Трябва добре да е хлътнала всяка капачка за да приберете буркана за съхранение на хладно.Недобре хлътналата капачка показва, че бурканът не е затворен добре и не е получена добра херметизация.
След отваряне през зимния сезон кьопоолуто може да се овкуси със зехтин,ябълков оцет, чесън, лук, лимонов сок, магданоз или други подправки по желание.
Да ви е сладко !
Почистете от семките и измийте добре пиперките, изпечете ги и ги поставете в голяма тенджера да се задушат.След като малко поизстинат ги обелете и нарежете на едро.
Патладжаните измийте, цепнете на кръст всеки патладжан в основата и отрежете дръжката.Подредете всички патладжани в тавичка и изпечете на фурна.Обелете ги и нарежете на едро.
Почистете лука, морковите и тиквичките и нарежете на едро.Задушавайте в много малко вода или на пара докато омекнат.
Смелете всички зеленчуци с електрическа машинка за мелене на месо.Добавете сол на вкус.Разбъркайте сместа добре и напълнете в буркани.Запечатайте с капачки.С тъпата страна на ножа минете всяка капачка така,че да прилепне добре.
Стерилизирайте 10 минути - засечете минутите след завиране на водата.Извадете бурканите и обърнете с капачките надолу.Трябва добре да е хлътнала всяка капачка за да приберете буркана за съхранение на хладно.Недобре хлътналата капачка показва, че бурканът не е затворен добре и не е получена добра херметизация.
След отваряне през зимния сезон кьопоолуто може да се овкуси със зехтин,ябълков оцет, чесън, лук, лимонов сок, магданоз или други подправки по желание.
Да ви е сладко !
Много интересна рецепта, Ели! Никога не съм приготвяла кьопоолуто с моркови и тиквички! Трябва да опитам! Слънчеви поздрави!
ОтговорИзтриванеТеди,
ОтговорИзтриванеаз винаги правя кьопоолу в различни варианти.Не използвам домати, защото топлиннно обработени те дразнят както стомаха ,така и червата.Тази година има много тиквички и ги влагам в подобни рецепти.
Поздрави !
Много интересна рецепта.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен,
ОтговорИзтриванерецептите си ги измислям сама.Даже всяка година добавям по нещо ново и така получавам различна рецепта.Според вашия вкус и предпочитания пригответе рецептата.Можете да добавите и зеленчук, който предпочитате.
Поздрави !