КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 9 май 2017 г.

Овесено мляко с овесени трици / Oat milk , oat bran /
   Много рядко намирам овес, който може да покълва.Преди години използвах специален сорт овес, който беше без твърда люспа т.нар. гол овес.Той е чудесен за производство на кълнове и от него могат да се приготвят различни по вид изделия - овесени кюфтета, хлебчета, мляко и др.Овесът, който купувам днес само накисвам във вода, той омеква, но не покълва.От него също може да се приготви мляко.
    Овесените ядки, както и трици с успех могат да бъдат използвани за приготвяне на ядкови млека.Овесените ядки при някои хора предизвикват остра киселинна реакция на стомаха така ,че внимавайте при тяхната употреба ! Триците от овес са чудесна добавка към храната.Те могат с успех да се използват и за приготвяне на растителни млека.
     Този вид мляко направих само от трици, но то може да се обогати с добавка на ядки или сушени плодове, както и кокосово мляко в съчетание с овес.Мисля,че варианти има много , подсладителите също могат да бъдат различни.
        НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :
овесени трици - 4 - 5 с.л. с връх
вода - 500 - 700 мл.
подсладител по желание - пресни фурми, мед, кленов или агаве сироп, стевия, кафява захар /според предпочитанията /
    Залейте овесените трици с водата за 12 часа и хубаво разбърквайте няколко пъти .По желание прецедете през фина цедка млякото и подсладете на вкус.Към това мляко могат да се добяват също различни аромати - портокалова и лимонова кора, ванилова шушулка, канела, кокосови стърготини, ароматични сладкарски есенции.
          Да ви е сладко !Няма коментари:

Публикуване на коментар