КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 8 април 2016 г.

Моята трудна и тежка борба с пародонтозата / My difficult and heavy combat periodontal disease /

Златна  пръчица - растение във фаза на цъфтеж

Алое  вера
     
    Може би някой ще се учуди как така в блог за кулинарни рецепти се публикува и информация, свързана със заболяванията.Това е така, защото от начина на хранене и начин на живот зависи и какви заболявания ще се развият в даден организъм.Състоянието на зъбите и на венците е проблем за много хора, а голяма част от тях нямат и средства за скъпо лечение.Голяма част от хората търсят начин за борба с пародонтозата и не получават осезаеми резултати в следствие на приложеното лечение.Пародонтозата е свързана с начина на хранене.Употребата на пресни зеленчукови сокове както и сокове от зеленолистни растения ще спомогне за намаляване на болките и стопиране на цялостното възпаление на венците.Соковете задължително се приготвят с домашна сокоизтисквачка и сокоизтисквачка за зеленолистни.
При мен също имаше доста проблеми с венците.Пародонтозата обаче се усложни вследствие проблемите  със стомаха.И беше приложено накрая лечение от лекар - пародонтолог.В следствие направените процедури с високочестотен и енергийно - възстановяващ лазер ефектът беше много слаб и то главно не на кътниците, а само на предните зъби.Крайна мярка беше прочистване на корените на всеки зъб, което обаче лечение напълно отказах.
Винаги съм смятала,че народните средства за лечение могат да дадат перфектните резултати.Тук обаче имаше сериозен проблем и приложеното лечение с природни средства даде много слаб ефект.Не се отказах, въпреки ,че последната мярка - прочистване на корените беше и за мен едно от непълните решения в борбата с пародонтозата.
Реших да извадя всички книги, които имам за природолечение и да препиша всички рецепти , които се отнасят за лечение на венци и пародонтоза.И да действам без никакво отлагане.
Лекарят - пародонтолог беше направил вече едно скъпо изследване за изолиране на бактериите, предизвикващи пародонтозата.При мен се оказаха следните бактерии :
- Actinobacillus actinomycetemcomitans / - /
- Porphyromonas gingivalis / ++ /
- Tannerella forsythensis / + / 
- Prevotella intermedia / + /
    Обяснено ми беше от лекаря,че тези бактерии са загнездени дълбоко в тъканите и решение на проблема няма т.е. болестта рецидивира.Трябват постоянни грижи и лечение с антибиотик и химиотерапевтик.Е, аз не обичам да приемам антибиотици.Имам опит с бактериите и знам,че антибиотика не ги убива.Макар,че така пише в медицинските учебници - антибиотика или убива бактериите или спира размножаването им.
Съставих си план - програма от всички рецепти, които намерих и за един месец самолечение с природни средства получих перфектни резултати - спиране на болките във венците, стягане на венечните джобове, спиране на болките в някои зъби, намалено образуване на зъбен камък.
Ето и това, което при мен даде резултат :
Всекидневно се прави следното :
1.Зъбите се измиват след всяко хранене при почистен зъбен камък.
Сутрин  и вечер се прави жабурене със зехтин 1 с.л. 10 - 20 минути и повече ;
2.Всяка сутрин  и вечер масаж на венците със сол / може и морска / или суров, обелен картоф ;
3.След всяко хранене задължително се прави жабурене с вода 500 мл., 15 - 20 капки йод, 3 с.л. морска сол.Сместа се прави като водата се слага да заври, добавя се морската сол, която се стопява.Сместа се охлажда и се добавя йодът.Всичко това се поставя в тъмно стъкло и се съхранява на тъмно.Преди всяко жабурене със сместа се добавя и щипка сода за хляб.
4.Използвам домашно направена паста за зъби от 1 с.л. кокосово масло, 1 с.л. морска сол / счукана, 1 ч.л. сода за хляб, 1 голямо листо алое.Листото от алоето се измива и се отрязва по дължина.Вътрешността на листото съдържа желеобразна маса.Тя се изгребва с лъжичка и всички съставки за пастата хубаво се разбъркват.
5.Всеки ден се правят жабурения вечер със следните  отвари  от билки : по 1 с.л. лайка, градински чай, черен оман, смрадлика, живовляк, чубрица и златна пръчица.Може да се сварят всички билки или да се направи отвара от всяка билка поотделно.Тази отвара се съхранява в хладилник и се използва само за жабурения.
С пресни листа от златна пръчица и живовляк могат да се правят и масажи на венците всяка вечер.Златната пръчица спира клатенето на зъбите и помага за стягане на венеца.
6. Приготвих домашен крем за венци, който съдържа следното : 1 топче прополис, колкото орех, 1 каф.ч. зехтин, 10 - 20 капки карамфилово масло, восък - парче, по - голямо от орех.Всички тези съставки се стопяват на водна баня и венците се намазват отвътре и отвън преди лягане.
7.За жабурене могат да се използват и отвари от кори на дъб, дюля и дрян.
Много добър ефект преди години получи моята майка за пародонтозата с използване на ампули за инжекционно приложение Алое вера / специални ампули за венци /.Тези ампули могат да се закупят от Одеса.В България могат да се намерят само ампули за перорално приложение т.е. през устата , които нямат същия ефект.Днес много дентални специалисти казват,че лечението с алое е отречено като неефективно.За майка ми се оказа ефективно и не на последно място много евтино.Затова и тези ампули алое не се внасят.Много евтини са.
8.Жабурения с домашен ябълков оцет за спиране натрупването на зъбен камък .
9.Жабурения с калиев перманганат / приготвя се бледорозов разтвор от калиев перманганат и вода / ; жабурения със сребърна вода ; жабурения със стипца , разтворена във вода ; жабурения с луга  - разтвор за венци ; жабурения с ракия / разтвор на ракия с корени от черен оман или ликьор от зелени орехчета / ; жабурения с ракия с корени от блатен аир или ракия с прополис ;
10.Намазване на венците с разтвор от медицински спирт и прополис ; жабурения с 1 ч.ч. вода с 1 - 2 капки борово масло ;
ВАЖНО  ЗА  ВЕНЦИТЕ И  ЗЪБИТЕ Е :
1. Да няма натрупване на зъбен камък ;
2.Да се почистват междузъбните пространства след всяко хранене с конци или интердентални четки ;
3.Да се спазва идеална хигиена на зъбите и венците ;
4.Жабуренията с всяка отвара или смес да се правят дълго време - 20 и повече минути ;
След всички тези мерки и лечение с природни средства получих завидни резултати само за няколко месеца и продължавам да прилагам всичко описано много упорито.Резултат има, макар и по - бавен, но траен.
Ако венците ви кървят и болят много силно трябва да се спре употребата на води за уста и да се направят жабурения с билки или само със смрадлика.Водите за устна хигиена обикновено предизвикват още по - силни болки при силно разраняване на венците при почистването на зъбния камък.
Описаното лечение с природни средства може да се приложи от всеки, безвредно е и дава добри резултати.Не на последно място - резултата е траен, а лечението сравнително евтино.

67 коментара:

  1. Много полезна и интересна статия, Лени! Чувала съм за някои от нещата, но определено има и много нови неща, като интереса предизвика домашната ти паста за зъби. Трябва да си направиш отделна рубрика за домашна козметика и илачи. Поздрави и спокойни почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси,
      това заболяване хронифицира и борбата наистина е трудна.Но аз положих много усилия и мисля,че фабричните пасти за зъби увреждат емайла на зъбите и не помагат.Защото си спомням,че хората преди години не исползваха масово фабрични пасти за зъби.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, чудесна статия за природни рецепти си написала! Моята майка използва сол и сода за измиване на зъбите. Но това си има цена, и тя е, че се разрушава емайла на зъбите й. Иначе идеята да не се ползва фабрична паста за зъби ми харесва. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      така пишат,че солта и содата разрушават емайла на зъбите.Аз затова използвам морска сол, старая се да е естествена и необработена.Тя стяга венците и мисля,че при мен даде добър резултат.В съчетание с йод и различните описани в статията смеси за жабурене.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. От къде закупувате билките?Жива и здрава бъдете!

      Изтриване
  3. Ели, много ми стана интересно!! И аз се оказа съвсем наскоро, че имам начален стадии на проблеми от този тип и се боря с предписаните от зъболекаря съвети и илачи. Повярвай ми всичко което си споделила от опита си ще приложа и върху себе си, защото няма нищо по-хубаво от народната медицина, но честно не ми е идвало наум!
    Люси e права, трябва да си направиш такава рубрика и съм сигурна, че ще има голям интерес :)
    Поздрави, Ели :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      борбата с това заболяване е трудна, защото има връзка с целия организъм т.е. и с други заболявания най - вече на стомашно - чревния тракт.Трябва да се води упорита борба и то само с природни средства.Да се използват домашно направени мехлеми за венците и домашни пасти за зъби.Често фабричните пасти съдържат съставки, които увреждат емайла.Тези средства , които съм изброила са ефекасни.Може да се правят жабурения и с кори от нар.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Ох,Ленче,гадост си е тази парадонтоза.И аз се мъча от няколко години да се чуди човек на кой лекар да вярва.Един ми казва,че няма връзка със стомашни заболявания,друг лекар,че има връзка.При мен се появи ей така без никакво предизвестие от силен стрес.На всеки 6 месеца съм на зъболекар за почистване на зъбен камък и корени,зехтини,сол и йод са ми ежедневие.За сега,все още имам зъбаци :)но за мое съжаление болестта видимо прогресира и се приготвям психически за момента на първото паднало зъбче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче,
      не е вярно,че пародонтозата няма връзка с други заболявания.Тя се усложнява при силно психическо и нервно напрежение и силният стрес също води до болки във венците.Аз приложих съвкупност от природни средства и има вече видим резултат.Така,че приготви се за упорита борба.
      Поздрави !

      Изтриване
  5. Полезно както винаги.Благодаря, Ели. Само дето не виждам как човек успява да се жабури цял ден...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,
      наистина трябват много усилия при борбата с пародонтозата.Отделям за жабурене на устната кухина по 1 час - сутрин и вечер.Но наистина около две седмици се жабурих и през деня, когато съм на работа.Просто имах силни болки и трябваше да преодолея тази скъпа и болезнена процедура - прочистване на корените на зъбите.Която освен всичко друго може би нямаше да има и нужният и очакван ефект.Така,че наистина искаш ли, трябва и усилия да полагаш.Няма как да е иначе.
      Поздрави !

      Изтриване
  6. Блогът ти е уникален, Елена -
    впечатляваш всеки път не само със задълбоченост на познания, природни и здравословни идеи и рецепти, но и с опит, упоритост и старание, които са много ценни!
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      тази болест - пародонтозата е проблем за много хора, но за жалост ефектът при лечението е слаб.Много упорити са тези бактерии, а крайния резултат е разклащане и изваждане на всички зъби.Затова мерките, които трябва да се вземат трябва да се прилагат упорито и без отлагане и бавене, иначе болестта наистина се задълбочава.Има начини поне за забавяне на процеса на разклащане на зъбите с природни средства.
      Поздрави !

      Изтриване
  7. Много, много полезна информация, Ели! Пародонтозата е често срещата и действително лечението изисква много упорство. Всичко, което си систематизирала и написала ще е от огромна полза за много хора. Поздравления от мен и пожелания за трайни резултати в борбата с болестта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост,
      наистина това заболяване изисква упорита борба.Но иска ли всеки може да приложи описаното природно лечение.То изисква усилия и време, но резултата е траен, много добър.
      Поздрави !

      Изтриване
  8. За съжаление и аз като Мъхче ще кажа - времето е най-големия ми враг...не бих могла да отделя толкова време, уви, дори за здравето си, ежедневието понякога ми е толкова натоварено през деня, че не остава време да хапна или да отида до тоалетната...
    Много силна воля имаш, Ели да спазваш всичко това, аз признавам не успях да го дочета дори цялото, много си упорита, възхищавам ти се, аз съм в това отношение много непостоянна, по-лесно ме и да глътна хапче, но не и да си варя чай примерно, това ме натоварва допълнително...
    Иначе, наистина не вярвам на фармацията, по-скоро на билколечение бих повярвала, но много сложно ми се вижда всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      в днешното забързано ежедневие и на мен ми липсва време.Но когато се организирам успявам да си свърша всички задачи за деня.На повечето хора им е най - лесно да глътнат някое хапче.Но такива хронични заболявания наистина изискват много усилия, воля и търпение.Стига човек да иска може всичко да постига Веси.Особено, когато трябва да се дават и много пари за лечение с неясни и несигурни резултати.
      Поздрави !

      Изтриване
  9. Здравейте, Елена, можете ли да кажете повече за изследванията за бактериите? Това, което намерих в нета е някакво ДНК изследване. За същото ли става въпрос?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Полина,здравей,
      ще ви дам още утре данни за моето изследване.Не знам какво точно Вие сте чели в нета.Мисля,че имаше връзка с ДНК, но не го твърдя със сигурност.Но знам,че преди години моите баба и дядо, както и прабаби и дядовци не са страдали от тази болест.Така,че всички твърдения в днешно време са излишни каквото и да твърдят зъболекарите.Знам обаче ,че майка и татко страдат от пародонтоза, баща ми вече почина.Болестите се дават като изпитания за спасение на човека и понякога трябва да се полагат много усилия за подобряване на състоянието.
      Поздрави !

      Изтриване
    2. Това, което искам да пробвам е да се излекувам с хомеопатия, но за целта трябва да знам точните бактерии. Чудя се обаче, какви изследвания и къде тряба да се направят

      Изтриване
    3. Здравейте Полина,
      точните бактерии съм ги описала в тази публикация.Поне това изследване ми правиха на мен.Изследванията се назначават от зъболекар - парадонтолог.Той трябва да ги назначи и след това да определи лечение.На мен лечението не ми помогна.Беше с лазер.А трябваше да правя и операция за прочистване на корените.И нея не направих.Няма да ви помогне хомеопатията според мен.Това, което аз пробвах е най - ефикасно.Пробвайте и ще се убедите сама.Не напразно описах това, което ми помогна.Целта ми е да помогна и на други хора с това страдание.
      Поздрави и успех !

      Изтриване
  10. Здравейте , Елена. Как се прави разтвора с калиев перманганат за жабурения, в какво съотношение. Какво представлява този разтвор за уста с луга и откъде може да се закупи ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Инa,
      вземете само едно зрънце калиев перманганат и го разтворете във вода докато хубаво и напълно се разтвори.Трябва да получите много бледорозов на цвят разтвор за жабурене.Внимавайте ! Трябва калиевия перманганат да е разтворен напълно без никакъв остатък.
      Лугата за жабурене я бях купила от едно магазинче в близост до калните бани в Бургас.Но и вие сама можете да направите силно солен разтвор от вода и морска сол / докато солта се разтвори бъркайте енергично на котлона /.Този разтвор е подобен на лугата.Съхранете в стъклена бутилка и жабурете при нужда.
      Поздрави !

      Изтриване
  11. Здравейте Елена, с каква четка си миеш зъбите след всяко хранене? Аз като си измия с мека след няколко дена зъбите ми стават грапави защото си мисля, че не ги измива както трябва. След няколко години вече предполагам, че си се преборила с болестта. Искам и аз да опитам вашата рецепта доколкото мога, имам дълбоки джобове които се пълнят с храна а вашите вече напълно ли се стегнаха и нямате такива?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте,
    извинете за по - късния отговор на вашия въпрос.Бях възпрепятствана и нямах интернет.
    Използвам за миене на зъбите мека четка, но задължително ги почиствам и след това ако е необходимо.Просто ги изтривам хубаво със сода като ги трия с пръсти.
    Това, което съм описала е поддържащо лечение, което спира болките, но това не значи, че пародонтозата изчезва.Напротив - продължава да се развива , но по - бавно и без болки.Така,че до края на живота трябва да полагаме грижи.А джобовете постепенно се стягат когато използваме билки и отвари както и почиствеме редовно венците.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря за отговора. Но с течение на времето пак се появяват въпроси в главата ми :(.
      Златната пръчица може ли да е суха от аптеката, както и виненият оцет вечер след измиването ли го ползвате за жабурене?
      Много се извинявам за тъпите ми въпроси но преди месец ми почистиха зъбният камък и в събота пак :(, за един месец пак се е образувал. Сега боли и искам всичко да правя както вие правите.
      Благодаря ви предварително за търпението и отделеното време

      Изтриване
  13. Здравейте Айя,
    нормално е човек като има някакъв здравословен проблем да пита, а най - добре ще му обясни този, който е минал по същия път.Да, може да е суха златната пръчица от аптеката, проблем няма.
    При мен зъбен камък се образуваше много бързо и според зъболекаря трябваше непрекъснато 2 пъти в месеца да го почиствам.Но аз се отказах от тази процедура, защото почистването още повече разклаща зъбите.Домашният ябълков оцет спомага за падане на зъбния камък когато се правят жабурения.А вие сама можете след това изтърквайки внимателно зъбите със сол и сода да намалите болките.Задължително ползвайте сместа от сол и йод, защото йода дезинфекцира добре, убива бактериите и намалява болките.Но влагата тази година обастря язви, гастрити и пародонтоза.
    Дано съм Ви полезна с моя опит , поздрави !

    ОтговорИзтриване
  14. Много ви благодаря Елена, имам последен въпрос относно ябълковият оцет. Поръчах от интернет/Зоя такъв докато чакам в къщи за получаването му. Дали ще стане и трябва ли да го разреждам с вода или директно го ползвам. За зъбният камък и аз за 1 м го почистих 2 пъти но стана по зле състоянието на венциъе ми :( и мисля да спра вече и да действам като вас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Айя,
      не почиствайте зъбен камък при зъболекар, ако почиствате правете го по - рядко.Честото почистване на камъка разклаща зъбите и още повече възпалява венците.Аз не съм ходила доста отдавна да го почиствам при моя зъболекар.Правя тази процедура сама с измиване и редовна дезинфекция на венците и зъбите.Първоначално има много силни болки, но ако редовно дезинфекцирате и поддържате добра лична хигиена болките, кървенето и клатенето на зъбите ще намалеят.Най - добър е оцета, който вие си направите сама от ябълки.Имам рецепта в блога.Но ако няма ползвайте оцет и не разреждайте с вода.Но има разлика оцет закупен от търговската мрежа и домашен.Домашният оцет помага и срещу комари и други насекоми, спира сърбежите.
      Запомнете добре - пародонтозата няма да ви измъчва ако редовно използвате домашни средства предотвратяващи силното възпаление на венците.Няма по - добри средства от домашно направените мехлеми, запарки и води с капки билкови масла.
      Поздрави и успешно лечение.Пишете след време за резултатите !

      Изтриване
  15. Пълни простотии, кой може да приложи тази тъпотия с толкова много жабурения. Никой и затова спокойно може да кажете че помага. Ха дано, ама надали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      благодаря сърдечно за коментара.Да, всяко заболяване изисква упорита борба.При мен болките бяха много силни без възможност да се храня нормално.Затова почти един месец правих жабуренията много упорито.Имах няколко бутилки с различни разтвори за жабурене.Докато намелеят болките и станат търпими и човек може да се храни наистина трябва упорито жабурене.Иначе няма как да стане.Впрочем има - пият се антибиотици и други подобни от аптеката.Но ако при вас няма силна болка и имате възможнжст да се храните нормално без болки тогава намалете жабуренията до 2 пъти дневно - сутрин и вечер.
      Пародонтозата и не само тя се лекува трудно.Ако човек не е упорит заболяването ще се задълбочи и ще се разклатят всички зъби.
      Затова официалната медицина е намерила един друг начин - имаме ли мързел гълтаме лекарства, които само притъпяват болките.Но всеки решава сам - или се бори упорито с труд или с мързел пие химически лекарства.И сега има хора, които търсят чудодейното хапче за подмладяване и за какво ли не.Само,че Бог без труд не дава.
      Поздрави !

      Изтриване
  16. Здравейте, поздравявам ви за чудесната и полезна статия! Имам въпрос относно жабуренето с отварите, соления разтвор и разтвора с калиев перманганат. Дали след жабуренето трябва да се изплаква устата с вода? Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте!Исках да попитам в какво съотношение е морска сол и вода, а също и четох, че прополис +спиртен разтвор се мажат венците, но след тези процедури изплаква ли се устата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,
      устата се изплаква след всяка процедура.Прополис може да се използва и като спиртен извлек.А морската сол се слага толкова, колкото водата да стане силно солена.
      Поздрави !

      Изтриване
  18. Благодаря Ви за отговора! Само едно нещо ме притеснява, ако може да ме посъветвате.Преди седмица ми почистиха зъбен камък, поради пародонтоза средна степен, и след две седмици отново ме извикаха.Аз ще приложа вашите процедури, но дали да ходя повторно за чистене! Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      колкото по - рядко почиствате зъбния камък толкова по - добре.Но за целта зъбен камък трябва да не се натрупва.Иначе се получава омагьосан кръг и камък се натрупва непрекъснато.
      А честото почистване на камък от зъболекар довежда до по - бързо разклащаене на зъбите.Така,че пробвайте първоначално процедурите и ги правете по - често.А след известен период от време когато възпалението отмине можете да намалите приложението на всяка процедура до веднъж дневно.Пиенето на сурови зеленчукови сокове всеки ден също много помага за предотвратяване възпалението на зъбите и венците.Но сокове се правят с домашна сокоизтисквачка, а не се купуват пастьоризирани.
      Поздрави !

      Изтриване
  19. Здравейте! Исках да попитам как да използвам настойкaта от блaтниа аир,( 500 гр.рaкия +50гр. от Билката) тъй като е била отровна, на колко вода колко капки да сложа за жaбурене? Благодаря 😊 ви много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      блатният аир не е отровна билка.Използвала съм го за пиене като съм накисвала корените от вечерта във вода по рецептата на Мария Требен.Тази настойка сутрин леко се загрява и се пие 3 пъти дневно.Но настойка с ракия може да се ползва за венци.Можете да жабурите направо с ракията, проблем няма.С една глътка от ракията жабурете 5 минути и изплюйте.Не е нужно да добавяте вода.А може да се жабури и с вода и капки от настойката, но ще е по - слаб ефекта.Десет капки според мен са достатъчни за 1/2 чаша вода.
      Поздрави !

      Изтриване
  20. Здравейте! От толкова мъки и ходене по зъболекарски кабинети нищо добро не видях и сама реших да се мъча да си реша проблема. Та откриха ми че имам джобчета около кътниците. Лявата страна буквално не мога да я ползвам. Боли ме непрекъснато. Хирург ми изписа на Флажил но все е тая като сега си поболва пак. Реших да жабуя със зехтин и не ми е неприятен. По случайност сме го купили студено пресован екстра. Вашите препоръки Елена за билките ги записах и в момента имам само лайка, смрадлика и живовляк. Да се надявам че ще се подобрят защото умрях от глад и съм отслабнала. Пия витамин, триптозин по лекарско предписание от невролог след травма на главата от преди година и имам депресия и и тежки дни. Зъбите са ми здрави, Венци не кървят, и затова зъболекари те не виждат външно причини и проблеми относно дискомфорта ми и ме връщат. Тези джобчета са ми само, но боли като говоря и много ме е страх. Благодаря че сте пуснала вашия проблем и от него да науча нещо и да опитам и аз да си помогна. Пожелавам ви здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Дени,
      и моите зъби са здрави.Проблем има с венците.И при Вас щом има джобове е така.Строга дезинфекция с почиствене, миене и жабурене както съм описала ще помогне.Винаги дръжте устната кухина чиста.С посочените билки жабурете, дъвчете листа от пресен живовляк.Той помага,обезболява и дезинфекцира добре.Не забравяйте йода и солта, содата.Те също много помагат.И калиевия перманганат.Правете всичко подобно на мен.Но ефект ще има след време.Бавно и трудно става.Но не е невъзможно.Трябва да се премахне причината, с антибиотик ефекта е временен или никакъв.Само пари ще давате.Майка ми и баща ми използваха флажил навремето.Ефект няма.Използвайте листа от алое вера / прясно растение / - търкайте венците с прясна каша от листата.
      Желая Ви скорошно подобрение и дано нещата при Вас се подобрят в близко бъдеще така,че да можете да се храните нормално без болки и проблемите да отшумят.Ако има чистота в устната кухина проблем ще има, но незначителен.
      Не се отчайвайте, а действайте .Всичко до известна степен е в наши ръце.Макар,че има и Божия воля за болестите.
      Бъдете здрава !

      Изтриване
  21. Купете си зъбен душ.Джобовете се почистват идеално.След като си купих разбрах какво е чистота.Слид измиване с четка, последвано от от специални четници за джобовете включвам душа и от джобовете има още остатъци от храна!!!В душата може да се слагат и различни разтвори, но без механични примеси.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за информацията.Знам за зъбния душ , но не съм купувала.
    Бъдете здрава !

    ОтговорИзтриване
  23. Тъй като нямам пари за зъбен душ си купих от амазон спринцовки с криви мундщуци 12 мл /ако са по-големи трудно се работи с тях/. Вършат префектна работа. Една в джоба, една в колата, една на вилата...

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,
    за първи път чувам за такива спринцовки и не съм виждала какво представляват.От опит обаче пастите с луга и медицински въглен както и ябълков оцет / домашен / перфектно почистват, спират болките, зъбния камък е минимум.Венците се променят като цвят и възпалението намалява до минимум.Имам и паста с масло от облепиха , както и паста с чаена гъба.Също са много добри, ефекта е осезаем.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте,моето възхищение за Вашето упорство!Аз имам също парадонтоза,но без болки джобове и т.н.Имам клатещи зъби под протезата.Лекар ми каза,че се е получила от стискането на зъбите по време на сън.Аз не се усещам,но наистина е така.Моля за съвет.Кое ще е най -удачно според Вас в моя случай?Трябва ли правя всички тези процедури или само някои от тях?Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте,
    колкото повече и по - упорито правите нещо за пародонтозата толкова по - добре.Обикновено аз се усещам когато стискам зъби, но това може да става и без човек да усети по време на сън.Правете прочиствене на всички системи в организма, защото всичко е свързано.Основно се прочистват червата и черния дроб.
    Аз използвам пасти с луга и медицински въглен.От тяхната употреба съм много доволна.Има различни пасти на билкова основа, както и такива с добавки от различен произход.Всеки ден мийте зъбите с различна паста.Купете си няколко вида и сменяйте.Лугата заздравява венеца.От време на време жабурете с ябълков оцет.Аз имам домашен.Добре почиства зъбния камък.
    От всички приложени процедури има ефект, но трябва упоритост.Не става лесно, но пък не е и много трудно.
    Желая Ви успех !

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря Ви за отговора.Имам въпрос-ако нямам домашен ябълков оцет мога ли да ползвам от магазина.И моля за извинение,но още нещо-може ли да ми кажете кои пасти за зъби използвате и как да прочистя организма си?.Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  28. https://shop.cherga.bg/porachka/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0/
    Ето това е линк за паста за зъби с луга производство и разработка на БАН.Има и други пасти и са добри.Домашен оцет ако нямате използвайте закупен био оцет.
    По отношение на пречистване на организма има методики и цели книги от различни автори.Прочисват се червата, черния дроб, ставите, жлезите.Всичко е свързано в целия организъм.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря Ви,бъдете здрава и успех!

    ОтговорИзтриване
  30. Напишете в google Пасти с поморийска луга и търсете тези пасти, които са разработка на БАН.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте.Скоро разбрах,че съм с парандонтит.Наложи се да извадя 1 зъб и там си има венечен джоб.Въпросът ми е при зарастване на раната този джоб ще изчезне ли?

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте,
    аз не съм дентален лекар / зъболекар /.Питайте Вашия стоматолог за проблеми с пародонтоза и пародонтит.Има пародонтолози, които се занимават с подобни проблеми.Аз изпробвах някои неща, които ми помогнаха при пародонтоза т.е. задържа се процеса и по - бавно се развива болестта така,че зъбите да не се извадят бързо.По принцип след изваждане на зъбите и зарастване на раната проблеми няма, но и зъба вече е изваден.

    ОтговорИзтриване
  33. Махнете пастите с флуорид .....

    ОтговорИзтриване
  34. Следя коментарите с интерес. И аз съм с проблем, но при мен има отдръпване на венците. Ще почна жабурене с морска сол и йод, както и други подобни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      И при мен е така.Аз спрях да почиствам зъбния камък при зъболекар.Почиствам го чрез жабурене с ябълков оцет.Използвам сода, сол и йод за измиване на зъбите като с тази смес с четката масажирам и венците.След това паста с луга и медицински въглен.Редувам няколко пасти за зъби - с билки, с луга, с медицински въглен, с различни масла.
      Поздрави !

      Изтриване
  35. Здравейте,
    Бера си билките сама.Някои закупувам от сайта bilki.bg.Главно тези, които ги няма по нашия край.
    Коментарът Ви нещо не се публикува, но Ви отговарям на въпроса.
    Поздрави , здраве и благословение !

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте! Много полезна статия. Относно жабуренето с ябълков оцет : как се прилага? Вечер преди хранене или как точно? Много бързо трупам зъбен камък и налепи, а както знаем механичното често почистване в кабинет не е препоръчително, опитвам в домашна среда. Поздрави и благодарности за полезната статия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      аз практикувам жабурене вечер , защото имам повече време.Има една подробност, която е важна - използвам само домашен ябълков оцет без консерванти.С него камъка постепенно се почиства от зъбите.Моят оцет не е много кисел.Безопасен за употреба дори при често жабурене.В случай,че имате много камък жабурете 2 до 3 пъти на ден.С купен оцет резултатите не са толкова добри.Купете си ябълки и ги смелете , добавете 1 - 2 с.л. мед и оставете да ферментира.След ферментацията оцета може да се използва за жабурене и е перфектен.
      Поздрави, желая Ви здраве !

      Изтриване
  37. Здравейте, по колко минути горе-долу е добре да се жабурим с всяка "смес" и колко пъти на ден?След жабурене и други процедури колко време не бива да се яде и пие вода?И едно след друго може ли да се жабурим с различните неща ,както и да прилагаме различните процедури,или е хубаво да оставяме малко време между тях?Винаги след всичко ли трябва да плакнем устата-жабурене,мазане на венци,масаж,миене...не е ли по-добре да оставим "лекарството"да действа?

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте,
    всичко зависи от състоянието на венците.Ако имате много болки жабурете по - често.Ако не - сутрин и вечер при тоалет на устната кухина.Аз редувах различните смеси всеки ден.Сега използвам сол за миене вечер.Веднага след това паста с луга и медицински въглен.Използвайте храни, богати на калций и магнезий.Аз пих прясна суроватка и състоянието на зъбите се подобри значително.Правих и мляко от сусам.
    Трайността на жабурене пак зависи от болките.Ако са силни увеличавате времето, ако са по - слаби - намалявате минутите.Аз спрях да използвам четчици за почистване на междузъбните пространства.Бяха изписани от прадонтолог.Състоянието на венците с тези четчици се влоши.Трябва хубаво да измивате зъбите със сода или сол.След това с паста и тогава не са нужни никакви конци или четки за почистване.Парадонтолозите обикновено ги изписват.Спрях да почиствам и зъбния камък при зъболекар.Жабуря се с домашен ябълков оцет и той се самопочиства.Прогнозата на парадонтолога беше, че всички зъби са за вадене и ще опадат.Но имам само 3 извадени за сега.А другите спряха да се клатят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам един бая клатещ се зъб,който доста дълго ме боля,особено след почистване на зъбен камък,беше кошмар .
      Сега рядко ме наболява от нищото,но наболява ,когато ям,когато го мия,когато рязко затворя уста или стисна зъби.Отделно езикът ми постоянно е там...той се е разместил някък и го докосвам почти при всякакви движения.Последен горен кътник е.
      Вчера, детето без да иска се изправи рязко и ме удари с главата под брадата,такава болка изпитах пак...и имам чувството, че ми го разклати още повече.
      Болка така като стоя няма ,но от разместването от клатенето го усещам постоянно.Последните дни се е разместил, седмица да речем ,и все го доксвам,няма как,започнах и да подфъфлям даже оттогава.

      Изтриване
  39. Здравейте,
    измивайте със сол венците и зъбите.Жабурете с отвара от златна пръчица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет отново!
      Аз си чакам и си проверявам редовно за отговор...и изведнъж се сещам,че Щях да пиша,но се улисах и така и не писах.
      Мия зъбите си със смес от кокосово масло,сол,сода и алое на прах.
      Старая се да жабуря сутрин с кокосово масло.
      Жабуря с вода със сол,сода и йод,но малко се притеснявам от йода...
      Жабуря и със смес от билки от книгата на Мария Требен .
      Купих си и златна пръчица, но никъде не намирам информация как се приготя и дали помага за клатещи се зъби.
      Може ли да ме носочите къде да чета,да ми дадете информация как се ползва или каквото и да е друго полезно по темата.
      Благодаря Ви!

      Изтриване
  40. Здравейте,
    златната пръчица наистина помага за клатещи се зъби.Знам го от моята вуйна, която е прилагала жабурене с чай от тази билка.Но зависи и каква точно е причината.Аз заздравих зъбите си и с пиене на прясна суроватка.Можете да използвате смлян сусам приготвен на мляко ако сте веган.Аз се принудих да използвам и животински продукт поради проблеми от здравословен характер.
    Няма кой знае какво значение какво количество билка ще добавите в чая.Защото за жабурене не е фатално и повече билка да се добави.Аз за жабурене правя по - силни чайове.За 1 ч.ч. вода примерно добавям с.л. билка.Ако го приемате вътрешно количеството е 1 ч.л.Вижте в книгата на Мария Требен ! Тя дава указания как се приготвят отвари от билки.
    В интернет няма много информация за лечение на пародонтоза.За жалост и зъболекарите няма да Ви кажат нещо кой знае какво.Това го казвам от опит.Засилвайте имунната система и общото състояние на организма.Това е пътя за подобряване състоянието на зъбите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване