Бялата козя брада / Tragopogon dubius Scop./ е двугодишно тревисто растение с горчив млечен сок от сем. Сложноцветни.Стъблото изправено, просто или слабо разклонено, голо или рядко паяжинновлакнесто, 20 - 100 см. високо.Листата линейноланцетни, приседнали, в основата разширени, полуобхващащи стъблото.Цветовете светложълти, събрани в съцветие кошничка.Дръжката на съцветието под кошничката силно надебелена.Плодът плодосемка със силно развита хвърчилка.Цъфти от май до август.
Среща се по сухи тревисти и каменисти места, в храсталаци и градини до 1000 м.н.в.
Корените съдържат скорбяла, инулин и белтъчини ; надземната част - белтъчини, мазнини, целулоза ; семената - мазнини ; млечният сок - каучук ;
За храна се използват корените, младите стъбла и листата.Корените се вадят през есента.Преди употреба се обелват и се изваряват в солена вода.Листата и обелените стъбла се оставят 20 минути да изтече млечният сок и се попарват за 1 - 2 минути в подсолена вода.От тях се приготвят салати, супи и други ястия.Същото приложение има и полската козя брада / Tragopogon pratensis L. /, чието стъбло под кошничката не е надебелено.
Растението е плевел, медоносно и фуражно.
Минавайки покрай една полянка видях това тревисто растение, но нямах възможност да го заснема .Веднага прибирайки се направих с него една вкусна салатка.Заснех растението, но вече откъснато и със затворена жълта кошничка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА :
живовляк - няколко листа
листа глухарче - 1 шепа
2 домата
1 краставица
1 стрък бяла козя брада
1/2 връзка магданоз
зехтин, хималайска сол и балсамов оцет - на вкус
Всички продукти за салатата се почистват, измиват и нарязват.Салатата се овкусява с дресинга и се сервира.
Приятен апетит !
За храна се използват корените, младите стъбла и листата.Корените се вадят през есента.Преди употреба се обелват и се изваряват в солена вода.Листата и обелените стъбла се оставят 20 минути да изтече млечният сок и се попарват за 1 - 2 минути в подсолена вода.От тях се приготвят салати, супи и други ястия.Същото приложение има и полската козя брада / Tragopogon pratensis L. /, чието стъбло под кошничката не е надебелено.
Растението е плевел, медоносно и фуражно.
Минавайки покрай една полянка видях това тревисто растение, но нямах възможност да го заснема .Веднага прибирайки се направих с него една вкусна салатка.Заснех растението, но вече откъснато и със затворена жълта кошничка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТАТА :
живовляк - няколко листа
листа глухарче - 1 шепа
2 домата
1 краставица
1 стрък бяла козя брада
1/2 връзка магданоз
зехтин, хималайска сол и балсамов оцет - на вкус
Всички продукти за салатата се почистват, измиват и нарязват.Салатата се овкусява с дресинга и се сервира.
Приятен апетит !
Съмнителна / бяла / козя брада със затворена жълта кошничка |
Благодаря ти, че ни запознаваш с толкова много и различни продукти от природата! Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеИма го навсякъде това растение, тревисто е, с жълта кошничка.Просто трябва да го познаваме и включваме в менюто.
ИзтриванеПоздрави !
Емиии, не го знам това растение. Ма аз още тученица на живо не съм виждала, какво говорим за не толкова прости треволяци
ОтговорИзтриванеЕктра ти е салатката, Ели. Трябва да се науча да познавам тревите. Не че съм пълен гьон, но специално ядливите не ги знам. Само разни лековити
Мъхче,
Изтриванеи тученица , и козя брада има почти навсякъде.Простички треви са това, няма начин да не си ги виждала.Просто не знаеш,че ги познаваш.Аз постоянно намирам имформация за различни ядливи треви и за техните полезни свойства.
Поздрави !
Прекрасни нови рецепти, Елена - определено някои непознати за мен като вид и начин за консумиране!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за полезните идеи, съвети и познания, а днес и Честита Цветница!
Честито и на теб Дианка.Много треви не познаваме, виждаме ги, но не знаем дали са ядливи и какво точно от тях се използва.А това е един пропуск, могат да ни служат като добро лечебно хранене.
ИзтриванеПоздрави !