КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 24 август 2016 г.

Сурово ядково крема - сирене от кашу , бразилски орехи, хранителна мая и чия / Raw core cream - cheese made from cashews, Brasil nuts and nutritional yeast and whose /





    Ядково крема - сирене можем да приготвим от различни ядки , семена или в комбинация от няколко вида ядки.Голяма част от рецептите за веган ядково сирене се приготвят с агар - агар и хранителна мая.Така сиренето се стяга, става твърдо и придобива добра консистенция, която позволява лесно нарязване.
   Агар - агарът е получен от водорасли и може да се закупи от индийските магазини за храни ето тук - http://topshoping.bg/user/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-227.html
  Агар - агарът е подобен на спагети или тънки ленти продукт, растителен желатин.Той се използва във веган храненето при приготвяне на ядкови сирена и десерти.В случай, че желаете да използвате агар - агар на прах може да го намерите в медицинските лаборатории.Той е отлична хранителна среда за посявка на бактерии и се използва нашироко във всички микробиологични лаборатории.Аз правя сирената напълно натурални, но в този случай съм добавила и хранителна мая, а вместо агар - агар добавих за проба семена от чия.Чията има свойството да желира сместа, но желето не е твърдо , а течно.Въпреки това се получи чудесно, плътно сирене, защото семената от чия уплътняват сместа от ядките и хранителната мая.Сиренето има вид и консистенция на много гъста извара.
   НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА ЯДКОВОТО СИРЕНЕ :
100 гр. сурово кашу
100 гр. суров бразилски орех
сок от 1 лимон
2 с.л. с връх семена от чия
1 с.л. с връх хранителна мая
1 щипка хималайска сол / по желание /

    Най - напред залейте в купа кашуто и бразилския орех с вода докато ги покрие.Оставете така на стайна температура за 4 - 6 часа.Смелете хубаво ядките в пасатор като добавяте и водата от накисването.Сместа трябва да престои на стайна температура така 12 часа.След това добавете сок от 1 лимон и семената чия.Оставете така още 12 часа на стайна температура.Накрая преди да използвате вече готовото сирене добавете хранителната мая.
  Ако времето е много топло времето за престой на сместа на стайна температура може да се намали.Опитвайте сместа , тя трябва да придобие вкус на кисело мляко или крема - сирене.Хранителната мая ще придаде на сиренето още по - засилен ядков вкус.
           Използвайте готовото крема - сирене в различни пълнежи, за гарниране на зеленчуци, за добавка към различни ястия или супи.
          Приятен апетит !











2 коментара:

  1. Отговори
    1. Веси,
      наистина съм учила и образовението ми е свързано с изучаване на химия и то много химия.А готвенето и приготвянето на дадена храна е до някаква степен и химически процес.Освен,че е изкуство кулинарията и вкусната и здравословна храна е свързана с химията, ботаниката и още много други науки.
      Поздрави и весело и спокойно лято!

      Изтриване