Това е един старинен десерт, който навремето правеше моята баба винаги през зимата и на Бъдни вечер.Булгурът преди години е бил основна храна за разлика от скъпия и не винаги намиращ се ориз.А сушени плодове всеки си е приготвял сам.
За този десерт могат да се използват различни сушени плодове според вкуса и желанието.Характерно е използването на сушени дренки, сушени череши, сушени сини сливи и стафиди.Затова е известен в Добруджа под наименованието дренчен булгур.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
За 3 - 4 порции :
сушени плодове по избор
- сливи
- стафиди - черни и бели
1 ч.ч. булгур
4 ч.ч. вода
стевия - 1/2 ч.л.
Измийте булгура и го поставете да ври във вряща вода заедно със сушените плодове.Огънят е умерен .Когато плодовете и булгура добре омекнат добавете стевията и разбъркайте.Водата трябва напълно да изври.Когато всичко е готово се насипва в купички или чаши.Не се ароматизира, не се посипва с канела или пудра захар.Консумира се така съвсем натурално.Аз използвах сушени плодове каквито имам, нямах дренки и сушени череши, но с тях десертът е много, много вкусен.
Приятен апетит !
Измийте булгура и го поставете да ври във вряща вода заедно със сушените плодове.Огънят е умерен .Когато плодовете и булгура добре омекнат добавете стевията и разбъркайте.Водата трябва напълно да изври.Когато всичко е готово се насипва в купички или чаши.Не се ароматизира, не се посипва с канела или пудра захар.Консумира се така съвсем натурално.Аз използвах сушени плодове каквито имам, нямах дренки и сушени череши, но с тях десертът е много, много вкусен.
Приятен апетит !
Чудесно звучи, с вкус на минало...
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванетака правеше баба ми сушените плодове навремето - с булгур.Известен е по нашия край като дренчен булгур, прави се задължително с дренки и сушени череши.
Поздрави !