КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

събота, 22 декември 2018 г.

В навечерието на Рождество Христово 2019 г. / On the eve of the Nativity of Christ 2019 /

                                                                                        Тайнство странно и преславно виждам-
                                                                        пещерата е небе, а Девата - херувимски престол ;
                                                                                                                       яслите са вместилище,
                                                                                        където легна невместимия Христос Бог,
                                                                                                                    Когото в песни величаем.

                                                                                         Ирмос на Рождество Христово, песен 9





   Още веднъж Господ ни сподоби в нашия земен живот да празнуваме най - великото в историята на света събитие , неизказано изумило небесните ангели.Те видели слезлия от небесата на земята Предвечен Божий Син - Второто Лице на Светата Троица, в човешка плът, която благоволил да възприеме.Те видели Богочовека - нещо , за което никога не можели и да помислят.
    Ако ангелите Божии били безкрайно изумени , какво да кажем ние, земните люде ?Не можем нищо да изречем, затова нека чуем смирено словата на Причината за това изумително събитие : Аз светлина дойдох в света , щото всякой вярващ в мене да не остане в тъмнината./ Йоан 12 : 46 / 
     Ще припомня  и думите на пророк Исайя : Народът, който ходи в тъмнина , ще види голяма светлина; върху живеещите в страната на смъртната сянка ще блесне светлина / Ис.9 : 2 / 
    Да вникнем и в словата на възлюбения от Христос Св.Апостол Йоан Богослов : Знаем също, че Син Божий дойде и ни даде светлина и разум , да познаем истиннаго Бога ; и ние пребъдваме в истиннаго Бога - Неговия Син Иисуса Христа.Той е истински Бог и живот вечен / 1 Йоан 5 : 20 /  .
    Непрогледна, като мрак  в безлунна нощ , била мъглата, обхванала умовете и сърцата на древните люде, обожествяващи животни и дори бездушни предмети.
   Религиите на най - прогресивните народи от по - късен период - гърци и римляни във времето на Христовото Рождество били изпаднали в такъв упадък , че дори самите жреци се надсмивали над собствените си вярвания.
   Богоизбраният израилски народ като че ли правел изключение от всички.Ала и този народ не бил до крайност твърд в богооткровената вяра и хилядолетия се отклонявал по пътя на идолопоклонството, приемано от съседните народи.И едва избрано малцинство от този народ с железни жили в шията и с меден лоб пазело истинската вяра в единия Бог.
    Ала, ето , възсияла в тази погибелна тъма Божествената светлина в пещерата на края на Витлеем.
   В света се явило странно и преславно тайнство : тъмната пещера станала небе, понеже в нея възсияла светлината на Божеството ; яслите вместили Невместимия в цялата вселена Бог ; херувимският престол, на който е носен Бог, бил заменен от пречистата Дева, на Чиито гърди лежал непостижимо за нас въчеловечилият се Предвечен Бог Христос.
   На кого били възвестени тези непостижими събития ? Не на царе и велможи, не на мъдреци и философи, горди в своята земна слава, а на простите, неуки пастири - на тях се явили ангели и в небесно пение им възвестили, че е възсияло Слънцето на Правдата и на света се явила Светлината на висшия , истинен разум.
  Защо именно на обикновените пастири възвестили ангелите за такова велико световно събитие , като Рождеството в човешка плът на Спасителя на света ?
  Защо не на най  - силните и мъдрите ? Защото, според нас , Бог на горди се противи и само на смирени дава благодат.
  Но, може би, ще каже някой, Бог възвестил на източните влъхви  - мъдреци чрез явилата се по чуден начин звезда за Рождеството във Витлеем на Богочовека, Божия син, приел човешка плът от Пресветата и Пречиста Дева Мария. 
   Ще отговоря и на този важен въпрос, доколкото ми позволяват силите.
    Кои били пристигналите отдалече влъхви ? В Рождественския тропар те са наречени служители на звездите.Те използвали цялата сила на своя ум за познаване на небесните светила, звездите и планетите, за изучаване на законите за движенията им, за откриване на нови звезди.Сърцата и умовете им винаги били обърнати към небесния свят, а нима това не означава, че сърцата им жадували познаване на истинската светлина ? О, така било, разбира се.Дори за нас небесните светила са много по - близко до истинската небесна светлина, отколкото до мъртвото електрическо осветление.И влъхвите , служещи на звездите, в своето религиозно познание стояли много по - високо, отколкото грубите езичници, обожествяващи животни и неодушевени предмети.Те били несравнимо по - достойни да пристъпят след витлеемските пастири и да се поклонят на родилия Се Син Човечески и Син Божи и да Му поднесат в дар злато , ливан и смирна.Злато - както подобава на цар ; ливан / тамян / - като на истински Първосвещеник , смирна / миро / - за Неговия гроб след като спаси света чрез Своя кръст.
    Тези мъдреци от далечните източни страни били удостоени да лицезрат и да се поклонят на Богомладенеца Христос ; защото Бог видял колко искрено се стремили към познание на Едината  Истинска Небесна Светлина.
   И за нас Сърцеведецът Христос Бог знае всичко - онова, за което сме достойни, както и недостатъците ни - и въздава всекиму това, което е заслужил.
    Той ни възлага такъв кръст, който е спасителен за нас.Длъжни сме да го носим безропотно и даже с благодарност.Защото Сам Той е приел човешка плът не заради това да бъде всемирен цар и повелител, а заради  унижения, гонения и оскърбления от грешници, и Сам е понесъл този най - страшен от всички кръст, на който отдаде Своя живот заради спасението на повярвалите в Него.
  Нека се принесем и ние, макар и мислено, след влъхвите във Витлеемската пещера и да принесем в дар на нашия Спасител цялата сила на вярата си в Него, цялостно покаяние за нашите грехове и беззаконие.
   И Той ще ни прости всяка наша сквернота, и ще заповяда на Св. Апостол Петър да открие пред нас дверите на Царството Небесно-
    Тази радост нека бъде с всички вас, братя и сестри ! ЧЕСТИТО   РОЖДЕСТВО   ХРИСТОВО !
Амин !

Слово на Свети Лука Войноясенецки / руски лекар - хирург с нито една неуспешна операция /, произнесено през 1958 година по случай Рождество Христово 








2 коментара:

  1. Честито Рождество, Елена
    Благодаря, беше ми интересно да прочета,
    а сега и най-сърдечни пожелания за
    здраве и късмет, мир, благодат и любов.
    Светли Рождественски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      това е една проповед на Св.Лука Войноясенецки - руски лекар - хирург с нито една неуспешна операция и много надарен от Бога.Скоро неговите святи мощи бяха донесени за поклонение в България заедно с мощите на Св.Матрона Московска.
      Поздрави и Весело послещане на новогодишните празници !

      Изтриване