Пурпурната тлъстига / Sedum telephium L. / е многогодишно тревисто растение от сем. Дебелецови.По селата това растение е известно и с името Дебела Мара.
Стъблото е изправено и достига на височина до 80 см.Листата са много характерни - овални, дебели, сочни , с лек восъковиден налеп и с разнообразни цветове : сиво - сребърно, червено - пурпурно, синьо - зелено, пъстро и др. По краищата имат малки, тъпи зъбчета.Цветовете са дребни, с 5 листчета, събрани в щитовидни съцветия.Цветът на растенията зависи от условията - ако е твърде горещо или сухо , от зелени те стават червеникави, сиви, розови или кафяви.Различните видове цъфтят от май до септември.По корените има удебеления във вид на удължени клубени.
Тлъстигата е разпространена в цяла Европа - от Скандинавия до Пиринеите, а също така в Азия и Северна Америка.Тя расте по ливади, синори, покрай горите и из горски поляни, по каменисти склонове и сухи пясъчливи места.Предпочита влажна почва , но може да понесе дълго засушаване.У нас се среща в планинските райони до 1900 м. н.в.
Седум е голям род от многогодишни тревисти растения от сем.Дебелецови, представен от над 400 вида.По - голяма част от тях са разпространени в Северното полукълбо.Те се отглеждат като декоративни като предпочитат най - осветеното място в дома и градината , но се развиват добре и на шарена сянка.Много са устойчиви на засушаване и на практика не изискват почти никакви грижи.В диво състояние растат успешно дори и на скали и пясъци на много оскъдна почва.
Листата са богати на белтъци, вит.С, флавоноиди, слузни вещества, гликозиди,танин, органични киселини.
В много страни растенията от това семейство се отглеждат като декоративни, но и като хранителни.Ако растенията са засадени в саксия могат да се използват за хранителни цели през цялата година.За северните райони на Европа и Азия това има значение.Младите листа сурови или сготвени се използват за салати, напитки и като туршии.Корените се използват за супи и ястия.
Като енциклопедия си, Ели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванев нашата градина на село това растение расте като декоративно.Използваме го при болки в ушите, сок от листата е прекрасен за тази цел.Но листата могат да се използват и в салати и ястия.
Поздрави сърдечни !
Ели, отново ме изумяваш! Познавам растението, но не знаех ,че може да се използва за храна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нати,
Изтриванеда, повечето хора познават това растение под името Дебела Мара и го използват за лечение на възпалено ухо.Но то се използва и в кухнята.Именно това негово приложение е малко познато.
Поздрави !