КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 25 юли 2019 г.

Пурпурна тлъстига / Purple Salt /





   Пурпурната тлъстига / Sedum telephium L. / е многогодишно тревисто растение от сем. Дебелецови.По селата това растение е известно и с името Дебела Мара.
     Стъблото е изправено и достига на височина до 80 см.Листата са много характерни - овални, дебели, сочни , с лек восъковиден налеп и с разнообразни цветове : сиво - сребърно, червено - пурпурно, синьо - зелено, пъстро и др. По краищата имат малки, тъпи зъбчета.Цветовете са дребни, с 5 листчета, събрани в щитовидни съцветия.Цветът на растенията зависи от условията - ако е твърде горещо или сухо , от зелени те стават червеникави, сиви, розови или кафяви.Различните видове цъфтят от май до септември.По корените има удебеления във вид на удължени клубени.
    Тлъстигата е разпространена в цяла Европа - от Скандинавия до Пиринеите, а също така в Азия и Северна Америка.Тя расте по ливади, синори, покрай горите и из горски поляни, по каменисти склонове и сухи пясъчливи места.Предпочита влажна почва , но може да понесе дълго засушаване.У нас се среща в планинските райони до 1900 м. н.в.
    Седум е голям род от многогодишни тревисти растения от сем.Дебелецови, представен от над 400 вида.По - голяма част от тях са разпространени в Северното полукълбо.Те се отглеждат като декоративни като предпочитат най - осветеното място в дома и градината , но се развиват добре и на шарена сянка.Много са устойчиви на засушаване и на практика не изискват почти никакви грижи.В диво състояние растат успешно дори и на скали и пясъци на много оскъдна почва.
  Листата са богати на белтъци, вит.С, флавоноиди, слузни вещества, гликозиди,танин, органични киселини.
    В много страни растенията от това семейство се отглеждат като декоративни, но и като хранителни.Ако растенията са засадени в саксия могат да се използват за хранителни цели през цялата година.За северните райони на Европа и Азия това има значение.Младите листа сурови или сготвени се използват за салати, напитки и като туршии.Корените се използват за супи и ястия.
  Всички тлъстиги от това семейство имат лечебни качества и се прилагат в народната медицина при : киселини и язва на стомаха, болки във външното и средното ухо / сок от листата /, при хемороиди, афти и кожни заболявания, при хипертония, като болкоуспокоително и слабително.






4 коментара:

  1. Като енциклопедия си, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      в нашата градина на село това растение расте като декоративно.Използваме го при болки в ушите, сок от листата е прекрасен за тази цел.Но листата могат да се използват и в салати и ястия.
      Поздрави сърдечни !

      Изтриване
  2. Ели, отново ме изумяваш! Познавам растението, но не знаех ,че може да се използва за храна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      да, повечето хора познават това растение под името Дебела Мара и го използват за лечение на възпалено ухо.Но то се използва и в кухнята.Именно това негово приложение е малко познато.
      Поздрави !

      Изтриване