КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 28 септември 2020 г.

Туршия от капия или камби - лесно и бързо / Pickles of capia or camby - easy and fast /





    Тази много лесна, много вкусна и бърза за приготвяне туршия прави всяка година моята майка.Туршията се прави сравнително бързо, с налични есенни продукти като за тази цел могат да се използват както пиперки капия така и камби.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

камби в различен цвят - червени, зелени и жълти

оцет

сол

кафява захар или мед

моркови

целина

чесън 

черен пипер

бял синап


     Камбите са подходящи за туршия , имат плътно и месесто месо и са много вкусни.Почистете ги от семето и ги нарежете на 4 или 6 парчета.Хубаво ги измийте и оставете настрана.Почистете чесъна и целината.Нарежете целината на ситно, а чесъна - на филийки.Морковите нарежете на кръгчета или полумесеци.Понякога режа морковите на лентички с къдрево ножче.

За всеки буркан изчисляваме по 1 с.л. с лек връх морска сол, 1 с.л. с връх мед или кафява захар, 3 с.л. оцет, 2 щипки бял синап, 5 - 6 зърна черен пипер.Отмерете количеството на водата като ориентировъчно прецените колко буркана ще напълните.Аз напълвам един буркан с камби, заливам с вода и според това количество на водата правя преценка колко буркана ще напълня.

От продуктите за маринатата - захар, сол , оцет и вода сваряваме марината.Попарваме камбите докато променят цвета си и ги подреждаме плътно в буркан.Тук - там слагаме моркови, целина и чесън, поръсваме зърна черен пипер.Във всеки буркан поставих и бял синап / за сигурност /.Майка ми не го добавя.С горещата марината заливаме отново всеки буркан и веднага запечатваме и обръщаме.Завиваме с одеало подготвените буркани и оставяме така докато изстинат.

Тази туршия можем да използваме през зимата като гарнитура към варен бял фасул, към салати с картофи или ориз, като добавка към зеленчуците за руска салата.Само от тези зеленчуци можем да приготвим с кромид лук вкусна постна яхния.Тези зеленчуци могат да се използват също като добавка към всички салати от зеленолистни през зимата.

     Приятен апетит !

   


















Няма коментари:

Публикуване на коментар