КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 22 септември 2020 г.

Картофени кнедли в лучено - гъбен сос / Potato dumplings in onion - mushroom sauce /

 



    Тези кнедли направих за приятелки използвайки лучен сос с гъби, който не се приготвя с нишесте. Рецептата за соса е от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.Обогатих соса с пресни гъби и магданоз, а кнедлите са готови закупени от търговска верига " Лидъл ".

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

4 броя картофени кнедли 

За бульона : 1 морков, 1 глава кромид лук, парче целина, сол на вкус, дръжки от копър и магданоз

За лучения сос с гъби :

250 грама пресни печурки

2 големи глави лук

1 връзка магданоз / само листата /

олио 3 - 4 с.л.

сол на вкус

  Най - напред измийте и нарежете зеленчуците за бульона.Сварете булона на умерен огън до пълно омекване на лука, моркова, дръжките от магданоз и копър и целината.След това извадете зеленчуците и запазете бульона за варене на кнедлите.

  Почистете гъбите със суха салфетка, ако повърхността е силно замърсена ги обелете и нарежете на ситно.Нарежете ситно и листната част от магданоза.В 11/2 литра вода сложете да се варят обелените и нарязани глави лук.Засилете огъня докато заврат и след това верете лука около 1 час до пълно омекване.Пасирайте след това с пасатор и соса е готов.

В отделен съд запължете гъбите в мазнина на силен огън.Когато пуснат соковете си разбъркайте няколко пъти и добавете лучения сос и сол на вкус.Варете на умерен огън докато соса поизври и се сгъсти.Накрая добавете магданоза, разбъркайте и свелете от огъня.Този сос може да се приготви и предварително, а преди сервиране да се сварят само картофените кнедли.

Сложете на котлона зеленчуковия бульон да заври.Намалете огъня до минимум  и пуснете кнедлите.Оставете така на ниска степен на котлона около 30 - 40 минути.Бульонът не трябва да завира.Кнедлите са готови когато увеличат обема си.Извадете ги и сервирайте поляти с гъбен сос.

    Приятен апетит !



















Няма коментари:

Публикуване на коментар