Тези кнедли направих за приятелки използвайки лучен сос с гъби, който не се приготвя с нишесте. Рецептата за соса е от книгата " Кулинарното изкуство на Света гора " от монах Епифаний Милопотамски.Обогатих соса с пресни гъби и магданоз, а кнедлите са готови закупени от търговска верига " Лидъл ".
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 броя картофени кнедли
За бульона : 1 морков, 1 глава кромид лук, парче целина, сол на вкус, дръжки от копър и магданоз
За лучения сос с гъби :
250 грама пресни печурки
2 големи глави лук
1 връзка магданоз / само листата /
олио 3 - 4 с.л.
сол на вкус
Най - напред измийте и нарежете зеленчуците за бульона.Сварете булона на умерен огън до пълно омекване на лука, моркова, дръжките от магданоз и копър и целината.След това извадете зеленчуците и запазете бульона за варене на кнедлите.
Почистете гъбите със суха салфетка, ако повърхността е силно замърсена ги обелете и нарежете на ситно.Нарежете ситно и листната част от магданоза.В 11/2 литра вода сложете да се варят обелените и нарязани глави лук.Засилете огъня докато заврат и след това верете лука около 1 час до пълно омекване.Пасирайте след това с пасатор и соса е готов.
В отделен съд запължете гъбите в мазнина на силен огън.Когато пуснат соковете си разбъркайте няколко пъти и добавете лучения сос и сол на вкус.Варете на умерен огън докато соса поизври и се сгъсти.Накрая добавете магданоза, разбъркайте и свелете от огъня.Този сос може да се приготви и предварително, а преди сервиране да се сварят само картофените кнедли.
Сложете на котлона зеленчуковия бульон да заври.Намалете огъня до минимум и пуснете кнедлите.Оставете така на ниска степен на котлона около 30 - 40 минути.Бульонът не трябва да завира.Кнедлите са готови когато увеличат обема си.Извадете ги и сервирайте поляти с гъбен сос.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар