Тиквичките са сезонен зеленчук през лятото.Най - вкусни са естествено когато са набрани пресни от градината.
Италианците и не само те обичат да овкусяват тиквичките с мента, а ние - с копър.Направих една моя инпровизация на печени тиквички овкусени с мед, стафиди и балсамов оцет.Получи се много вкусна и апетитна гарнитура към сезонна салата, риба, месо, яйца или сирена.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 кг. тиквички
1 с.л. мед
1 - 2 с.л. балсамов оцет
20 - 30 грама стафиди
1 шепа прясна мента / само листата /
за печене : олио или зехтин
Подберете за печене на грил малки до средно големи тиквички.Без да ги белите почистете двата края и нарежете на тънки ленти по дължина.
Намажете с мазнина скара, грил тиган или грил - плоча и когато добре загреят печете тиквичките от двете страни до готовност.
Когато всички тиквички са вече готови оставете настрана и пригответе продуктите за заливката.Разтворете меда в балсамовия оцет, добавете стафидите и ситно нарязаната мента.Внимавайте с ментата, тя има много силен аромат.Ако не Ви допада особено сложете по - малко количество.
В купа или салатиера редете на пластове тиквички и дресинг.Накрая завършете с дресинга и наръсете прясна мента.
Тази гарнитура може да се сервира както леко топла така и студена, дори и на следващия ден е много вкусна.Можете да съхраните тиквичките в кутия с капак 2 - 3 дни в хладилник.
Приятен апетит !
Приятен апетит !
Ах, колко са апетитни!
ОтговорИзтриване