КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 3 септември 2020 г.

Тиквички на грил с мед, балсамов оцет, мента и стафиди / Grilled zucchini with honey, balsamic vinegar, mint and raisins /



    Тиквичките са сезонен зеленчук през лятото.Най - вкусни са естествено когато са набрани пресни от градината.
     Италианците и не само те обичат да овкусяват тиквичките с мента, а ние - с копър.Направих една моя инпровизация на печени тиквички овкусени с мед, стафиди и балсамов оцет.Получи се много вкусна и апетитна гарнитура към сезонна салата, риба, месо, яйца или сирена.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 кг. тиквички
1 с.л. мед
1 - 2 с.л. балсамов оцет
20 - 30 грама стафиди
1 шепа прясна мента / само листата /

за печене : олио или зехтин

   Подберете за печене на грил малки до средно големи тиквички.Без да ги белите почистете двата края и нарежете на тънки ленти по дължина.
   Намажете с мазнина скара, грил тиган или грил - плоча и когато добре загреят печете тиквичките от двете страни до готовност.
   Когато всички тиквички са вече готови оставете настрана и пригответе продуктите за заливката.Разтворете меда в балсамовия оцет, добавете стафидите и ситно нарязаната мента.Внимавайте с ментата, тя има много силен аромат.Ако не Ви допада особено сложете по - малко количество.
    В купа или салатиера редете на пластове тиквички и дресинг.Накрая завършете с дресинга и наръсете прясна мента. 
     Тази гарнитура може да се сервира както леко топла така и студена, дори и на следващия ден е много вкусна.Можете да съхраните тиквичките в кутия с капак 2 - 3 дни в хладилник.
                                                    Приятен апетит !

                       
       









1 коментар: