КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 30 март 2020 г.

Природата - чар, радост и здраве / Nature - charm, joy and health /

  Тази статия е публикувана в едно старо списание " Природен лекар " , издавано преди 1944 година, кн1, стр.7.Автор на статията е един учител - Иван П.Андреев.

                                                                    " Познавате ли най - болното животно в света?
                                                  Това е човекът.След него идат домашните животни "
                                                                                                                                Д - р Хиндхеде


   Аптеки, лекари и медицина, храна, грижи и култура, и все пак човекът е най - болното животно на света.Откривателят на радиото, владетелят на морето, плувецът из въздуха боледува повече от обитателите на горите! Странно - но факт !
   Болестта е страдание и наказание.Не от Бога, а от Природата.Човекът - дете на природата - е забравил твърде много и непростимо своята Майка.Забравил, отдалечил се е от нея, заживял е свой особен живот, който му носи болести, който му руши здравето.А Природата му дава толкова много чар, радости и здраве.Стига той да я потърси, стига той да се повърне при нея.
   Идете сред природата ! Чудна красавица! В нежна и сладка зеленина окъпала света.Утро лъчезарно.Май се усмихнал на хубавицата земя.Гори и долини в тишина и прохлада.Как душата си почива там ! ….Ручей сладко клокочи.Лист на листенца нежно шепне.От всяко дръвче песен се понесла.....Поле и градинка.Тревки и цветя, пчели и пеперуди.Там всичко е в радост и труд главица дигнало.Цветец и цветенца.Красота и аромат.Лъх и целувка на сладка пролет.
   Тук всред чара на природата всичко лошо се забравя.Надежда пълни гърдите, надежда пери нежни крилца, готова да литне...
Тук всред природата, и през тъгата, радост прелита.Майска радост.Дойде и влее се в тяло и душа.Пълни и слади.Гони мъки и неволи.Светът тук е красив и чаровен - радостта голяма, непринудена и безмерна.Обхваща те - не те пита.Скръбта избягва.Царица Радост заема царствен трон в душата.И стане ти леко, сладко и приятно ! Всичко около ти става мило, хубаво, красиво и желано.Иска ти се целий свят да прегърнеш и викнеш : " Да живей живота - смърт на смъртта ! "......
  Радостта всред природата води за ръка .Мисълта за красотата и доброто в света.Злото, злините и злите мисли тук падат в немилост.Тънът, топят се и чезнат в красотите на прородата.А тя е богата.За всички има - на всички дава.В нея и с нея ще найдем.От всичко най - ценното : здравето.
   Загмураме ли се в нейните прегръдки, заслушаме ли се в нейната песен, чуем и вслушаме ли се в нейните повели ; вземем ли нейните дарове, - ние ще намерим здравето.То не е в модерната кухня, нито в пищната трапеза ; не е в разните бири, вина , ликьори и вермути ; не ще го найдете по улици, кръчми, борове и кафенета ; не е и при лекаря, нито пък в аптеката.
   Здравето расне, цъфти и се бере по гори и полета, градини и долини ; по върхи, чуки и чукари, край езера и морета, - здравето е всред природата.
   То е далеч от новия град на днешното време, град на праха, задухата, мръсотата и съблазните, град на каменните сърца.В него много малко здраве.Лудо търчат по насладите, ядат в излишество и пресита, давят се в спирт, гълтат тютюнев дим - често болеят, по лекари тичат, рано умират.....
     Природата, обаче е най - добрият лекар.Не иска да му се плаща.Иска само обич, послушание и ней да се всецяло отдадем.По - чести визи и споходки да и правим.Редовно да се отдаваме на нейните лечебия : 
        ВЪЗДУХ, ВОДА И СЛЪНЦЕ.
Тях тя ни дава в обилие и преснота.
      Да идем - да дъхнем свежия и въздух ! Да пием и леем кристалните и води ! Слънцето да ни целуне, тялото ни да погали !.....


3 коментара:

  1. Ох, обожавам да съм сред природата, няма такова зареждане. Единствената причина поради която искам да изляза е да се надишам на чист въздух, да презаредя батериите и да напълня очите си с истинска красота. Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Кате,
      сред природата човек се чувства някак по - силен, по - здрав.Моята майка е на село и е в градината.Повечето хора са останали у дома по апартаменти без да излизат навън в тези тежки времена.А природата лекува, какво по - хубаво нещо сега е човек сам да набере билки и треви когато всичко се раззеленява.
      Поздрави и спорна нова седмица !

      Изтриване