КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 17 март 2020 г.

Салати с врабчови чревца , спаначени коренчета, див киселец, див чесън и див лук / Salads with sparrows innards, spinach roots,wild sorrel, wild garlic and chives /














    Врабчови чревца / Звездица / - Stellaria media / - този крехък на вид представител на семейството на карамфила всъщност е жилаво едногодишно или презимуващо тревисто, плевелно растение с преплетени или прави стъбла, покриващи големи площи.Започвайки растежа си през есента, то устоява на лапавицата и снежните бури през зимата, дори в далечния Север, оцелява от повечето унищожители на плевели и започва да цъфти, докато снегът още покрива земята.Често отделянето на семената завършва през пролетта.Плододаването е толкова изобилно, че растението цъфти из цялата страна всеки месец от годината.
   Достигащи около 30 см. на височина, врабчовите чревца имат преплетени или прави пълзящи стъбла.Долните и средните листа са с яйцевидна форма, а горните са без дръжки и с най - различна форма.Звездовидната или голямата разновидност на врабчовите чревца / S. pubera / има характерни цветове - ярко бели, с диаметър около 1.5 см., като венчелистчетата са така дълбоко подчертани, че пет изглеждат по - скоро като десет, колкото са тичинките.Обичайно събрани през мъгливи и облачни дни и нощем,те се разтварят при слънчево време.
    Звездицата се нарежда сред билки като репея като великолепно средство за пречистване на кръвта! Това зеленолистно растение значително облекчава хроничен сърбеж и тежки обриви, особено полезно е за отслабване , тъй като в лека степен проявявя и диуретичен, и лаксативен ефект.
   Врабчовите чревца са толкова крехки, че се сваряват почти моментално.Ето защо трябва да се готвят за кратко, за да се запазят здравословните им съставки в максимална степен.Обикновено две минути след завиране на водата са напълно достатъчни.Водата от попарването или сваряването не се изхвърля.Тя може да се пие при наднормено тегло.

     По нашия край расте див киселец, див лук и див чесън.Една приятелка - билкарка ми донесе като подарък от тези пролетни и много полезни растения.Сърдечно и благодаря за труда и усилията, които положи.От тези диви растения приготвих няколко салати.
   Дивият чесън може да се съхрани нарязан и залят със зехтин / за бърза консумация / или изсушен - също ситно нарязан.











Салата с краставици, спаначени коренчета, див киселец, цвят от бадеми, див чесън и див лук

4 краставици късоплодни
1 шепа листа от див киселец
2 - 3 шепи цвят от бадеми
коренчета от спанак - 1 ч.ч.
див чесън - 3 - 4 стръка
див лук - 3 - 4 стръка
сок от 1 лимон
5 - 6 с.л. зехтин
1 щипка сол / по желание /

     Нарежете почистената и измита краставица на полумесеци, добавете нарязани на ситно спаначени коренчета, див чесън и див лук, ивички див киселец и цвят от бадеми.Овкусете салатата с лимонов сок и зехтин и хубаво разбъркайте.Поднесете веднага след приготвянето.
             Приятен апетит !


Див чесън и див лук






Див киселец и стръкчета див лук






Коренчета от спанак











Салата от киселец, зелена салатка, домати и врабчови чревца

1 зелена салатка
1 голям домат
1 шепа врабчови чревца
1 шепа листа от див киселец
3 - 4 стръка див чесън
3 - 4 стръка див лук
сок от 1 лимон
5 - 6 с.л. зехтин
1 щипка сол по желание

     Измийте и почистете зелената салатка, нарежете я на тънки ивички или накъсайте с ръце.Добавете към нея ситно нарязани листа от див киселец, врабчови чревца, див чесън и див лук.Измийте и нарежете домата на кубчета и добавете към салатата.Овкусете с лимонов сок и зехтин и сервирайте веднага.
            Приятен апетит !
















     СУШЕНЕ   НА  ДИВ  ЧЕСЪН   И    ДИВ   ЛУК

    Измийте и оставете хубаво да се отцеди почистения предварително див чусън или див лук.Нарежете на ситно с ножичка и прехвърлете в тава.Оставете така на стайна температура - 22 - 24 градуса.От време на време хубаво разбърквайте докато зеленината се изсуши.След това можете да приберете в добре затворен стъклен съд с капак.
   По този начин може да се суши самардала, див чесън, див лук, левурда, зеленолистни подправки - риган, магданоз, копър, праз, червен и кромид лек, чубрици, сминдух, розмарин, мащерка, майорана, мента, арабска мента, крива мерудия / засява се от семената на чимена /, лющян, джоджен, кориандър и други..


Див чесън

 
 
Див  лук














Изсушен продукт

Изсушен продукт






3 коментара:

  1. Истинско богатство е да познаваш толкова билки и треви, аз уви познавам твърде малко. Моята баба по майчина линия беше като енциклопедия, точно като теб, знаеше всяка тревка и за какво се ползва. Никой от 4 -те и деца и 8-те внуци обаче не прояви интерес да запише тези рецепти. Ех, да можеше сега да е тук баба и да ги разкаже...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това да имаш информация от поколения насам, за оцеляване,
      но да не искаш да я усвоиш и запазиш във времето след теб, е леко казано егоизъм, невежетсво и мързел..
      А да не знаеш какво да ядеш от природата и храната ти да расте основно в магазина (под изкуствена форма - хибриди, и тн мизерии..) си е най-голямото робство, на човечеството, което винаги се е целяло от власт имащите.
      Да нямаш земя- територия да нямаш знания как да оцелееш и да не си свободен..

      Ако вземете животно и го изолирате от дивата природа и го храните като човек- освен че ще си изгуби инстинктите за оцеляване, но и ще се разболее от човешката храна, като развие човешки болести..

      Има киги които досетливите хора са записали, така че не е късно никога да се ограмотите, не съжалявайте - каквото езнаела баба ви, го знае и народната медицина, и дост адруги хора.. може да ви се наложи някой ден, или на вашите наследници да оцеляват без промишленост и магазини..
      Така че някоя и друга енциклопедия в библиотеката ви или подобни книги за растенията - няма да са ви излишни.

      За съжаление моите баби нищо не са ми предали- едната беш етвърде стара, селската, другата беше градста и основно я вълнуваха захарите и вредните храни сладкиши и торти- естествено разви алцхаймер склерози и тн- и от това умря.. без да е наясно че захарта и е проблема.. нищо че я измъчваха гъбички итн.. имаха книга вегетарианство и суровоядство- ноо и тянищо не спазваше и четеше..
      Много е важно хората да разкарат ппромишелената храна, да са наяснокое евредно- и тогава ще им е лесно какво да ядат за да са здрави.

      Изтриване
    2. Здравейте Надя,
      напълно сте права.Човек трябва да усвои много знания.Но дори и да е човек без образование Бог пак ще му покаже път за лечение или начин на хранене стига той да търси.Има много диви растения, някои от тях все още недостатъчно проучени.Човек може да ги използва както за храна, така и за лечение.Моята баба познаваше свойствата на голяма част от растенията в градината и то не от книги, а от собствен опит.Животът я беше научил да използва растенията за лечение и храна.
      Захарта в последните години придоби голямо значение в домакинството като продукт нужен за производство на сладкиши, торти и всякакви други захарни изделия.
      Но съм чувала от моята баба,че навремето единствената сладост е била халвата приготвена със захар.Останалото е било натурална захар от петмез, сушени плодове и мед.Затова и диабета не е бил познат като заболяване.Но днес за жалост човечеството е свикнало да употребява изкуствена храна и дори и да вкуси натурална храна тя не е толкова вкусна.Познавам такива хора, които трудно различават натуралната от изкуствената храна.Не само захарта според мен е причина за заболяванията като Алцхаймер и склероза.Бялото брашно богато на глутен също играе своята роля.
      В миналото хората са използвали проста, натурална храна и са били здрави с много движение и чист въздух.Днес затворени в офиси, хранещи се с изкуствени храни няма как да са здрави.Но животът се променя.Ще дойде ден струва ми се когато човечеството ще се върне назад към корените си.

      Изтриване