Почти през цялата година особено през пролетта и зимата можем да се снабдим с пресен спанак.Спанакът е много вкусно и крехко растение, което се засява както през пролетта, така и през есента.Ако имате парник и засеете спанака през есента през цялата зима ще имате спанак на трапезата.Крехките листа на спанака са много хранителни и вкусни в прясно състояние, но не трябва да се употребяват варени.Спанакът съдържа много оксалова киселина, която при топлинна обработка образува най - трудно разградимите камъни в бъбреците - оксалатните.
Коренчетата на спанака също са много вкусни и не бива да се изхвърлят.Събирайте коренчетата заедно с листните розетки / 2 - 3 см. от листата / в найлонова торбичка и съхранявайте в отделението за зеленчуци в хладилника.От тези коренчета можете да приготвите вкусни хайвери, супи, гарнитури, пюрета.
Задължително условие преди употреба е коренчетата заедно с розетката да са добре почистени и измити.Можете да ги вложите сурови, обработени на пара или сварени в малко количество вода.Варят се 5 - 10 минути в зависимост от това как искате да ги консумирате - полусварени / леко сурови / или напълно омекнали.
ХАЙВЕР ОТ СПАНАЧЕНИ КОРЕНЧЕТА :
Тази рецепта е от книгата " Сезонна кухня " с автор Донка Зарева.Хайверът е постен и може с успех да се приготвя през постните периоди на годината особено в ранна пролет.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 гр. спаначени коренчета заедно с розетките
1 каф.ч. орехи
5 - 6 с.л. олио
2 филийки сух бял хляб / пълнозърнест хляб, пшеничен или оризов грис, амарант /
2 стръка зелен чесън
лимонов сок или оцет
сол
Спаначените коренчета се почистват и измиват заедно с розетките.Варят се в подсолена вода 10 минути.Хлябът се накисва във вода и изтисква.Разбиват се с миксер хлябът, спаначените коренчета и олиото, което се добавя на части.Готовият хайвер се овкусява на вкус с лимонов сок или оцет и сол.Накрая се добавят магданоз , копър и чесън - нарязани много ситно.Преди сервиране всяка порция хайвер се поръсва с едро нарязани или смлени орехови ядки.Добавих част от орехите в хайвера, а няколко цели ядки отделих за украса.
В случай,че решите да използвате грис или амарант предварително ги сварете в съотношение с вода 1 : 3 / 1 част грис или амарант към 3 части вода /.Количеството на гриса и амаранта е 1 кафена чашка.
Приятен апетит !
Ще си направя това, много харесвам тези коренчета и ги ползвам.
ОтговорИзтриване