КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 19 март 2020 г.

Салата с листа и цветни кошнички от подбел / Salad with leaves and flower baskets from the Subbel /






          Когато по поляните и склоновете ни няма още никаква пролетна зеленинка подбелът пръв показва жълтите си чашки.
  По влажни почви, оголени откоси, целини и сипеи се срещат цели покривки с цветчета от подбел, които се показват от земята много преди листата.Пчелите и насекомите получават от тях първата си храна.Подбелът вирее само върху глинеста почва, той е, така да се каже, показателят за глинести почви.
   Това са първите цветове, които можем да си съберем за зимния ни запас.Благодарение на храчкоотделящите им и противовъзпалителни качества, можем да ги използваме с огромен успех при бронхит, ларингит и фарингит, бронхиална астма и плеврит, та даже и при начална белодробна туберкулоза.
     В края на май, когато отгоре зелените, а пък отдолу сребърнобели груби листа се покажат, ние ги използваме заради съдържанието им на вит.С, за зеленина в супите и като пролетни салати.Тъй като листата съдържат повече витамини от цветовете те се събират и за да се приготви от тях и цветовете смес за чай.
     Много ефикасен при белодробни заболявания и бронхит се оказва сиропът от листата на подбела.
      В пръстен съд или стъкленица се редуват ред листа, ред натурална захар докато съдът се запълни.След това той се покрива и добре завързва с 2 - 3 пласта дебел пергамент или целофан и се слага в една дупка в градината на тихо място.Върху него се слага дъска и се зарива с пръст.Равномерната топлина предизвиква ферментационен процес.След 8 седмици се изравя и произведения от подбел сироп се кипва 1 - 2 пъти.След като изстине той се сипва в малки шишенца с широко гърло.Този сироп е най - добрата ни защита през зимния грипен период.Взема се по чаена лъжичка няколко пъти през деня.
    При възпаление на вените може да се приготви една мехлемоподобна кашичка от пресни счукани листа и прясна сметана, която се слага на възпалените места и след това леко се омотава с кърпа.
      Капнат в ухото прясно изцеденият сок от листата на подбела помага при ушни болки.

Чай за кашлица  -  вземете равни части от билките : цветове и листа подбел, цветове от лопен, цветове от медуница, листа от остролист живовляк.
   2 ч.л. смес от сушените билки се запарват в 1/4 литър вода за няколко минути.Подслажда се с мед и всеки ден се пият по 3 чаши топъл чай.

   А сега една лека и вкусна салата, която направих с листата и цветните кошнички от подбела с добавка и на други зеленчуци :



  НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

2 розови домата
1 малка глава червен лук
1 морков
листа и цветни кошншчки от подбел
сок от 1 лимон
5 - 6 с.л. зехтин


    Измийте листата и цветните кошнички от подбела.Нарежете листата на тънки ивички, а цветните кошнички оставете цели.Нарежете доматите на парчета, червения лук на ивички, моркова - на полумесеци.
     Смесете всички продукти в купа, овкусете със зехтин, лимонов сок и сол и поднесете веднага след приготвянето .
              Приятен апетит !











Няма коментари:

Публикуване на коментар