Както пресните цветове от тиквички така и цветовете от тиква са ядливи.Те могат да бъдат приготвени подобно на цвета от тиквички - с различни пълнежи запечени на фурна, панирани или пресни.
Тази рецепта е един вариант на пълнеж с прясно козе сирене, балканска чубрица и бял риган.Консумират се в прясно състояние , но могат да се панират или запекат леко във фурната.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
пресни цветове от тиква
прясно козе сирене
балканска чубрица
бял риган
ЗА ГАРНИРАНЕ :
1 пресен домат
цветове от бораго / краставична трева /
зехтин
Цветовете от тиква се берат рано сутрин когато са отворени.Измиват се внимателно , защото са много нежни.Почистват се от прилистниците и тичинката.
Прясното козе сирене се настъргва или натрошава.Добавят се нарязаните пресни подправки - риган и балканска чубрица.С така приготвената плънка се пълнят цветовете , поставят се в плато и се гарнират по желание със зеленчуци.използвах цветове от краставична трева и резени домат.
Приятен апетит !
Ах, колко са красиви тези камбанки!
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеимаме засяти тикви цигулки.Това са мъжките цветове, които не плододават, но затова пък могат да се използват като се приготвят пълнени и панирани, пълнени сурови или добавени към сезонна салата.
Поздрави !