КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 15 август 2021 г.

Печени тиквички с козе сирене в два варианта / Roasted zucchini with goat cheese in two variants /

 





     Тази година в нашата градина имаме чудесни тиквички за печене и пълнене.Предлагам Ви два начина за печене на тиквички, които гарнирах с прясно козе сирене .

  Първият вариант е тиквички изпечени без мазнина върху хартия за печене или фолио, нарязани на едри кубчета.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

5 - 6 тиквички 

олио

хартия за печене или фолио.

прясно козе сирене, на малки кубчета

   Измийте и почистете тиквичките.Нарежете ги на едри кубчета без да ги белите и поставете върху леко намазнена с мазнина хартия за печене без да ги подправяте с подправки, сол или мазнина.Аз не използвах никаква мазнина дори за фолиото / хартията за печене /.

  Печете тиквичките на фурна при температура 180 - 200 градуса като периодично леко разбърквате.Внимавайте да не нарушите целостта на парченцата.Когато тиквичките леко се запекат преместете ги на средна скара.Водата , която са пуснали трябва да изври и да започнат да се запичат.Когато омекнат и се запекат ги извадете и охладете.

   Сервирайте охладени с парченца козе сирене.

             Приятен апетит !














  


                               


         Вторият вариант на печене на тиквички съм показвала в друга рецепта.Просто ги срязвам на две части и правя прорези с нож по повърхността така,че да се образуват малки ромбчета.  

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

4 - 5 тиквички

козе сирене

зехтин

риган

   Измийте и почистете тиквичките.Срежете ги на две части без да ги белите.С нож направете по повърхността ивици така,че да се образуват ромбчета.Запечете върху намазнена хартия за печене.Леко с четка намажете повърхността на тиквичките със зехтин.Запечете хубаво отгоре.

   Така изпичени тиквички могат да се сервират топли или охладени без никакви добавки.Аз гарнирах с настъргано прясно козе сирене и риган.

     Приятен апетит !




















3 коментара:

  1. Чудесни са и двете рецепти, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    това са тиквички от нашата градина.Специален сорт за пълнене.Но могат да се използват и традиционните сортове тиквички, които нямат тази форма.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм опитвала съвсем без мазнина да пека тиквичките, Ели, но тези много ми допаднаха. Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване