Тази година в нашата градина имаме чудесни тиквички за печене и пълнене.Предлагам Ви два начина за печене на тиквички, които гарнирах с прясно козе сирене .
Първият вариант е тиквички изпечени без мазнина върху хартия за печене или фолио, нарязани на едри кубчета.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
5 - 6 тиквички
олио
хартия за печене или фолио.
прясно козе сирене, на малки кубчета
Измийте и почистете тиквичките.Нарежете ги на едри кубчета без да ги белите и поставете върху леко намазнена с мазнина хартия за печене без да ги подправяте с подправки, сол или мазнина.Аз не използвах никаква мазнина дори за фолиото / хартията за печене /.
Печете тиквичките на фурна при температура 180 - 200 градуса като периодично леко разбърквате.Внимавайте да не нарушите целостта на парченцата.Когато тиквичките леко се запекат преместете ги на средна скара.Водата , която са пуснали трябва да изври и да започнат да се запичат.Когато омекнат и се запекат ги извадете и охладете.
Сервирайте охладени с парченца козе сирене.
Приятен апетит !
Вторият вариант на печене на тиквички съм показвала в друга рецепта.Просто ги срязвам на две части и правя прорези с нож по повърхността така,че да се образуват малки ромбчета.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
4 - 5 тиквички
козе сирене
зехтин
риган
Измийте и почистете тиквичките.Срежете ги на две части без да ги белите.С нож направете по повърхността ивици така,че да се образуват ромбчета.Запечете върху намазнена хартия за печене.Леко с четка намажете повърхността на тиквичките със зехтин.Запечете хубаво отгоре.
Така изпичени тиквички могат да се сервират топли или охладени без никакви добавки.Аз гарнирах с настъргано прясно козе сирене и риган.
Приятен апетит !
Чудесни са и двете рецепти, Ели!
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванетова са тиквички от нашата градина.Специален сорт за пълнене.Но могат да се използват и традиционните сортове тиквички, които нямат тази форма.
Поздрави !
Не съм опитвала съвсем без мазнина да пека тиквичките, Ели, но тези много ми допаднаха. Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриване