КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 18 август 2021 г.

Кумкват / Kumquat /

 


  Кумкватът / Cytrus japonica / e малко дръвче , произлизащо от Източна Азия, но култивирано из субтропичните зони , включително Южна Калифорния и Флорида.На височина достига 2.4 - 3.6 м.Клоните са почти без бодли и са окичени с тъмно зелени, лъскави листа и бели, окръглени цветове.Това дръвче, наред с цветовете на прасковата, е символ на благоденствието на Китайската Лунна Нова година, когато се продава по оживените пазарски улици на Хонконг.В източната култура кумкват символизира златото и благоденствието.

  Плодът на това дърво не е по - голям от едра маслина и е с подобна форма.Кората му много прилича на портокалова, макар и да не се числи към цитрусовото семейство.Външната покривка е много по - тънка и става за яденеМожете да поставите целия плод в устата си , както е с кората, и да го изядете, изплювайки само семките.Тъй като е едновременно стипчив и сладък на вкус, той е много подходящ за освежаване на устата след обилно нахранване.При отхапване на плодовото месо се освобождават летливите етерични масла, на които се дължи интензивният, наситен аромат на плода.Той е смесица от портокал, портокалов цвят, бергамот и лимон.

   Ликьор за намаляване на лошия холистерол - внимателно измийте плодчетата от кумкват като запазите и кората им.Всяко плодче надупчваме с клечка или вилица и поставяме в стъклен буркан - 1 литър.Добавяме мед до 1/2 от буркана и заливаме с руска доброкачествена водка.Така престоява 3 . 5 месеца в хладилник.Взема се по 1 с.л. дневно.

Този ликьор е много ефикасно средство и при дразнеща кашлица.


   Мариновах плодчетата само в мед.Нарязани на 2 или 4 части и заляти с течен мед в стъклен буркан.Съхраняват се в хладилника.

    Могат да се използват за овкусяване на десерти, чайове или плодови сокове.

2 коментара:

  1. От къде намери кумкуат? При мен би бил полезен, че холестерола ми е висок...

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    силно кисел е този плод затова го направих с мед.Кумкуат купих от едно магазинче за продажба на плодеве и зеленчуци.Няма начин да няма и в София.Потърси, все някъде ще намериш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване