Тези постни сармички приготвих по рецепта от готварската книга на баба ми.Тази рецепта е с използване на канела, но се получиха вкусни сармички.Канелата не се усеща осезаемо, само леко се загатва, а лимоновият сок придава лека кисела нотка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз / в моят случай Балдо /
1 буркан лозови листа за сармички
сок от 1 лимон
1 / 4 ч.л. канела
1 с.л. мед
мазнина и хималайска сол - на вкус
8 - 9 глави кромид лук
Най - напред бланширайте лозовите листа за около 20 минути.В моят случай не са консервирани, а само поставени на рулца в стъклен буркан и запечатани.
Нарежете на ситно лука и го задушете в малко вода и мазнина.Добавете ориза, солта, канелата и задушавайте още докато набъбне ориза.При нужда добавете още малко топла вода.Снемете от огъня и в лозовите листа свивайте сармички.Подредете ги в тенджера, на дъното на която има лозови листа и залейте с топла вода, докато ги покрие.Варете на тих огън до готовност.Накрая след като ги снемете от огъня и са готови добавете лимоновия сок.
В рецептата има като подправка освен канела и черен пипер.Но т.к. това е много остра и пикантна подправка аз не я добавям към ястия.Но който желае може да добави 1 - 2 щипки.
Приятен апетит !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 ч.ч. ориз / в моят случай Балдо /
1 буркан лозови листа за сармички
сок от 1 лимон
1 / 4 ч.л. канела
1 с.л. мед
мазнина и хималайска сол - на вкус
8 - 9 глави кромид лук
Най - напред бланширайте лозовите листа за около 20 минути.В моят случай не са консервирани, а само поставени на рулца в стъклен буркан и запечатани.
Нарежете на ситно лука и го задушете в малко вода и мазнина.Добавете ориза, солта, канелата и задушавайте още докато набъбне ориза.При нужда добавете още малко топла вода.Снемете от огъня и в лозовите листа свивайте сармички.Подредете ги в тенджера, на дъното на която има лозови листа и залейте с топла вода, докато ги покрие.Варете на тих огън до готовност.Накрая след като ги снемете от огъня и са готови добавете лимоновия сок.
В рецептата има като подправка освен канела и черен пипер.Но т.к. това е много остра и пикантна подправка аз не я добавям към ястия.Но който желае може да добави 1 - 2 щипки.
Приятен апетит !
обожавам канелата в ястия. Ще добавя следващият път в сърмичките;)
ОтговорИзтриванеМного изкусително ми звучат тия сармички, Ели :) и мисля съвсем скоро да ги пробвам!! Със свеж лапад дали ще се получат??
ОтговорИзтриванеПоздрави и весел уикенд :)
Мина,
Изтриванеда, свеж лапад също може да се използва.Дори листата на липата, листата на ружата, листата на манголда също стават за сармички.
Поздрави !
Ели, много обичам сърмички, твоите също ми харесаха. Ще пусна и аз една рецепта от колежка, с арабски произход за постни сърмички със зелении. Аз тази година слагах сухи листа в пластмасови бутилки, които се затварят с капачката и стоят на студено. Много са трайни, после се реже бутилката и се вадят листата.
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванетази рецепта за съхранение на лозови листа в бутилка или стъклен буркан съм я дала в моя блог.Опитатах и с липови листа, но не се получи.Но лозовите листа много добре се запазват.Ще се радвам да науча и твоят вариант за сармички Веси.
Поздрави !
Идейно с канелата и аз я обичам в солени рецепти, чудесни сармички. Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванеканелата само напомня за себе си в тази рецепта.Но се получиха наистина чудесни сармички.
Поздрави !