КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 29 август 2016 г.

Лечебно зарасличе / черен оман / / Healing zarasliche / comfrey /





  Лечебното зерасличе / черен оман / -  /  Symphytum officinale L. / се отнася към сем.Грапаволистни.То е многогодишно тревисто растение с късо коренище и дълги дебели корени, с тъмнокафява до черна кожица.Стъблото изправено в горната част разклонено, ръбесто, покрито с гъсти четинки, 30 - 120 см. високо.Листата последователни, долните елипсовидни, с тяснокрилати дръжки : средните и горните ланцетни, приседнали, низбягващи.Цветовете розови, виолетови или бели, събрани в многоцветни, рехави, спирално завити съцветия.Плодът сух , разпадащ се на 2 орехчета.Цъфти май - юли.
Среща се из влажни места, храсталаци, край реки, потоци , канали, край огради.Разпространение - в цялата страна до 1500 м.н.в.
Надземната част съдържа протеин, мазнини, целулоза, безазотни екстрактни вещества, вит.С и др.
От обелените от кожицата млади стъбла и от младите листа се приготвят салати, супи и други ястия подобно на спанака.От младите листа се добива сок за пиене.В големи количества обаче растението е вредно.
Растението е медоносно, багрилно, лечебно, декоративно.
Черният оман съдържа 7 пъти повече белтък от соята затова се обсъжда неговото приложение като храна в третия свят.Това е пищно, много издържливо растение, изисква много светлина, влага и богата почва.Предпочитаното му място в градината е в непосредствена близост до торището.След като беше признато като фуражно растението се разпространи от Европа в целия свят.
Зарасличето стимулира затварянето на раните.Забележителното действие на корените от оман при лошо заздравяващи рани се дължи на главното му вещество алантоин.Доказано е,че това вещество помага за затваряне на раната като стимулира гранулацията  и образуването на нови клетки.Чрез промивки или с компреси с отвара от корени на черен оман се разтварят секретите и гнойта, така,че раните заздравяват.
   Доказано е,че алантоинът в корена на черния оман действа по - добре, отколкото същото вещество, получено по синтетичен начин, което говори за наличие на съпътстващи, синергично действащи вещества в растението.
   Редица слизести, дъбилни вещества и силициевата киселина допринасят също така за излекуването на стари рани.
Компрес с каша от корени на черен оман -  този компрес помага при всички травми на кости, сухожилия и мускули, както и при счупвания, контузии, изкълчвания , убождания, премазване и вътрешни кръвоизливи. Този компрес е много ефекасен също и при възпаления на мускули, сухожилия и нерви.
   Приготвяне на компрес - корените на зарастличето се смилат на брашно и се прави каша с гореща вода и няколко капки растително масло.Кашата се поставя на засегнатото място още докато е топла и отгоре се поставя ленена и хавлиена кърпа.Закрепват се с бинт и така се оставя да действа компресът няколко часа или цяла нощ.След това кашата се отсранява лесно.Засегнатата част на кожата при продължаване на лечението се намазва с мехлем от черен оман.
   Много ефикасно е комбинираното лечение - компрес от каша / всяка вечер /, последващо третиране с мехлем, разтриване с тинктура.Лечението се провежда за 4 - 8 седмици.
Вътрешното приложение на черния оман е проблематично въпреки,че при хранене на животните с черен оман не са известни случаи на токсично действие.Съдържащите се в зарасличето алкалоиди съвсем не се числят към силно токсичните съединения.Съмнения за токсичност може да има само при честа вътрешна употреба като чай или тинктура.
  Растението е ценно средство за лечение на стави, мускули, сухожилия и преди всичко на кости и е в състояние да предизвиква образуването на калус / нова костна тъкан, хрущял /.
   Чай от корените на зарасличето се пие 20 дни.Следва дълга почивка.






6 коментара:

  1. Хе, запознах се:)
    Но...умната, не прекалявай с употребата:)

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    черният оман е добре познато и използвано растение в много държави.Листата му служат за салати затова той се култивира изкуствено с тази цел.Но много хора не знаят за неговото много полезно действие - за костите е чудесна билка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, останах с впечатление че отглеждате черен оман в домашни условия! Много бих искала да се сдобия с коренче за градината :)

      Изтриване
    2. Здравейте Васия,
      да, от миналата година отглеждам и черен оман в саксия.Много дълго време издирвах този корен, исках да го закупя, но се оказа,че го продават само в големи количества за промишлено отглеждане.Този корен в саксия ми е подарък и съм много благодарна за това.Отглеждането не е трудно, но в началото докато растението се прихване трябва да се внимава.За жалост листата се нападат от вредетели и през зимата почти не останаха никакви листа.Всички бяха напълно изядени.Просто поръсих почвата с пепел по - обилно и растението наново започна да се съвзема.През пролетта наторих с оборски тор.Сега имам само 1 корен с много големи листа.Ако се развъдят повече корени ще ви дам с удоволствие.Растението го има в диво състояние в различни райони на страната.Но при нас по Черноморието го няма.Така,че ако си намерите в диво състояние си изровете и засейте корени.
      Поздрави и благодаря за коментара !

      Изтриване
    3. Здравейте Елена...
      Търся, аз съм в Софийско...
      Много Ви моля да ме имате в предвид, наистина ще съм много благодарна!

      Изтриване
    4. Васия,
      няма проблем стига да имам корени ще ви дам.Много го нападат черният оман дребни черни мушички и едва успявам да го запазя.Дано да успея да го развъдя и ще ви дам.Но явно доста трудно е опазването от вредетели в домашни условия.Засега пепелта му поизгаря листата обаче го спасява.
      Поздрави !

      Изтриване