КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 3 октомври 2017 г.

Печени пиперки за зимата без консервант и стерилизация / Roasted peppers for winter without preservative and sterilization /



    Печените пиперки са любими през зимата за приготвяне на много ястия.Замразяваме ги обикновено във фризер, но понякога мястото не стига.Преди години моята баба ги правеше така без стерилизация, но с олио и оцет.Ние с моята майка опитахме същата рецепта, но само със сол без никакви други добавки.Важно условие е да се пекат пиперките бързо и горещи да се поставят в затоплени предварително буркани " Омния ".
ЕТО И  РЕЦЕПТАТА :
пиперки  капия
сол

     Измиваме и премахваме семенната част на червени пиперки " Капия ".Можем да използваме и хубави пиперки смес - червени и зелени.Поставяме пиперките върху памучна кърпа и хубаво ги подсушаваме.Изпичаме ги много бързо.Печем обикновено едновременно по 10 - 12 пиперки  достатъчни за 1 буркан от 800 мл.На дъното на всеки буркан поставяме 1 щипка сол./ по желание можем да поставим и 1 с.л. оцет и 1 с.л. олио /.Печем пиперките и ги подреждаме в буркана изправени плътно една до друга.Притискаме ги хубаво и веднага запечатваме с капачка.С обратната страна на ножа минаваме по ръба на капачката за по - хубаво и плътно запечатване и веднага обръщаме буркана.Завиваме с одеало бурканите докато изстинат напълно.Обикновено за 12 часа са напълно готови.Работим бързо и следим да спазваме следните  условия :
- да подреждаме горещи пиперките много плътно
- бурканите предварително да са добре затоплени
- да запечатваме бързо бурканите за да се самостерилизират без допълнително варене
   Пиперките се поставят в бурканите без семенната част , но небелени.При подреждането те от парата се задушават и през зимата се белят много лесно.Тези пиперки могат да послужат за приготвяне на салати, ястия, гарнитури.
        Приятен  апетит !









2 коментара:

  1. Чудесе начин за консервиране без стерилизация, аз лично нямам къде да изварявам големи количества, затова е удобно.
    Иначе и аз слагам във фризера, преди години даже необелени и после наистина много лесно се белят, но четох някъде, че стават изключително канцерогенни, ако се оставяс с изгорялата обвивка и започнах да слагам само белени. Провери информацията, ако искаш и дали и в буркана няма да е вредно необелени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обещавам, ще проверя Веси.Но в днешно време като че ли хората от страх всичко подлагат на съмнение.Белени пиперки и аз слагам във фризера, даже сега си закупих и машинка за вакуумиране.Иначе много място няма.
      Поздрави !

      Изтриване