КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 11 април 2018 г.

Две салати с листа и корени от глухарче / Two salads with leaves and roots of dandelion /








САЛАТА  ОТ ЛИСТА НА ГЛУХАРЧЕ, СПАНАК, ЗЕЛЕН ЛУК, ЛЕВУРДА, ЧЕРЕН СУСАМ И ДОМАТИ


НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

10 - 15 големи листа спанак
7 - 8 листи розетки от глухарче / листа и корени /
2 - 3 домата
1 стрък зелен лук
6 - 7 листа мечи лук / левурда /
1/2 връзка магданоз
3 - 4 с.л. с връх черен сусам / нигела /
7 - 8 мариновани плодчета от каламандин / или нарязан лимон или лайм /
сок от 1 лимон
зехтин
1 щипка хималайска сол / по желание /

         Измийте и почистете зеленината и корените.Нарежете зеленината на тънки ивички - левурда, спанак, глухарче, магданоза - на ситно.Доматките нарежете на парченца, зеления лук - на ситно.Смесете всички продукти в купа, овкусете с лимонов сок, зехтин и сол / по желание /.Сервирайте салатата веднага след приготвянето.
   Внимавайте със солта винаги когато овкусявате зеленолистни - поемат бързо много сол.Аз избягвам да добавям сол към различни зелени салати.
    Приятен  апетит !















САЛАТА ОТ ГЛУХАРЧЕ С КРАСТАВИЦА И ВЕГАН  ПЕРМЕЗАН

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 купа нарязани на тънки ивички листни розетки от глухарче / листа и корени /
5 - 6 с.л. с връх веган пермезан
1 - 2 краставици
зехтин
лимонов сок - 1 лимон
1 щипка хималайска сол / по желание /

    Измийте, почистете и нарежете на тънки ивички зеленината от глухарче, корените - на ситно.Добавете полумесеци от краставица, овкусете със зехтин и лимонов сок и разбъркайте.Поднесете веднага след приготвянето и да Ви е сладко !









3 коментара:

  1. Пролетта се е настанила тук. Много зелено, свежо и витаминозно. Чудесни предложения, Ели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, така и не опитах миналата година, когато си набрах от вилата:)
    Изхвърлиха ми ги домашните, щяла съм да се отровя:))

    ОтговорИзтриване
  3. Мили дами,
    пригответе у дома свежи пролетни салати с листа и корени от глухарче .Сами ще се убедите колко вкусно и полезно, а и хранително е това растение.Набрано от влажно място има много лека, приятна горчивина.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване