КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 9 април 2018 г.

Постна крем - супа с коренчета от спанак и магданоз / Lean Cream - soup with roots of spinach and parsley /




   Почти през цялата година можем да използваме пресния спанак и магданоз.Но особено полезни през пролетта са коренчетата от тях .Спанакът е студоустойчив както и магданоза и през цялата зима тези растения добре виреят в парници.Винаги закупувайте спанак и запазвайте коренчетата.От тях можете да приготвите вкусни .крем - супи, гарнитури, пюрета, ястия.А коренчетата на магданоза и копъра са чудесни за овкусяване на всяко ястие .
     
НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 стрък праз лук
1 вр. магданоз / корените /
1 пакет спанак / около 1 кг / - корените
3 - 4 средно големи картофа
1 голяма глава целина
11/2 - 2 литра вода
сок от 1 - 2 лимона
ЗА  ГАРНИРАНЕ :
ситно нарязани - самардала, лук резанец и левурда

   Почистете внимателно коренчетата без да ги/белите, нарежете ги на ситно.Обелете картофите, почистете целината и я нарежете.Нарежете почистения праз лук.Сложете всички зеленчуци във вряща вода и намалете огъня до минимум.Варете супата на слаб огън / леко къкрене / около 1 - 11/2 часа.Пасирайте до хомогенност.и накрая добавете сока от лимона.Преди сервиране гарнирайте супата с нарязан на ситно лук, самардала и мечи лук / левурда .
    Приготвих супата без сол и мазнина за тези, които постят строго.Но по желание всеки може да добави щипка сол, зехтин или друга мазнина по избор.
        Приятен  апетит !

















2 коментара:

  1. Ееее, тези вече коренчета са ми познати, харесвам ги:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      коренчетата от диви ядливи растения както и от спанак са много хранителни и богати на биологично - активни вещества.Пролетта задължително ги включвай в менюто.Обогати трапезата с тяхното присъствие !
      Поздрави и усмивки !

      Изтриване