Почти през цялата година можем да използваме пресния спанак и магданоз.Но особено полезни през пролетта са коренчетата от тях .Спанакът е студоустойчив както и магданоза и през цялата зима тези растения добре виреят в парници.Винаги закупувайте спанак и запазвайте коренчетата.От тях можете да приготвите вкусни .крем - супи, гарнитури, пюрета, ястия.А коренчетата на магданоза и копъра са чудесни за овкусяване на всяко ястие .
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1 стрък праз лук
1 вр. магданоз / корените /
1 пакет спанак / около 1 кг / - корените
3 - 4 средно големи картофа
1 голяма глава целина
11/2 - 2 литра вода
сок от 1 - 2 лимона
ЗА ГАРНИРАНЕ :
ситно нарязани - самардала, лук резанец и левурда
сок от 1 - 2 лимона
ЗА ГАРНИРАНЕ :
ситно нарязани - самардала, лук резанец и левурда
Почистете внимателно коренчетата без да ги/белите, нарежете ги на ситно.Обелете картофите, почистете целината и я нарежете.Нарежете почистения праз лук.Сложете всички зеленчуци във вряща вода и намалете огъня до минимум.Варете супата на слаб огън / леко къкрене / около 1 - 11/2 часа.Пасирайте до хомогенност.и накрая добавете сока от лимона.Преди сервиране гарнирайте супата с нарязан на ситно лук, самардала и мечи лук / левурда .
Приготвих супата без сол и мазнина за тези, които постят строго.Но по желание всеки може да добави щипка сол, зехтин или друга мазнина по избор.
Приятен апетит !
Приготвих супата без сол и мазнина за тези, които постят строго.Но по желание всеки може да добави щипка сол, зехтин или друга мазнина по избор.
Приятен апетит !
Ееее, тези вече коренчета са ми познати, харесвам ги:)
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванекоренчетата от диви ядливи растения както и от спанак са много хранителни и богати на биологично - активни вещества.Пролетта задължително ги включвай в менюто.Обогати трапезата с тяхното присъствие !
Поздрави и усмивки !