Ядливите корени особено през пролетта са чудесна добавка към менюто.Корените на глухарчето са много крехки, вкусни и питателни.Можем да ги сварим на пара, да ги печем на жар или във фурна, във фолио, да ги варим във вода.Добавени към салати сурови са прекрасни, а печени могат да се използват за направа на билково кафе, да се добавят пасирани в хлебчета.
Това ястие направих в суров вид, но корените на глухарчето могат да се обработят и топлинно според избрания от вас начин.Можете да направите ястието и с топлинно - обработен дометен сос, но Ви препоръчвам да не използвате домати при проблеми със стомаха и червата.Обикновено правя сос с печени червени пиперки когато се налага да приготвям ястие със сос.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
100 гр. сушени пиперки
100 гр. сушени домати
1/2 вр. магданоз
чесън - 5 - 6 склидки
зехтин
корени от глухарче
1 щипка хималайска сол / по желание /
ЗА ДЕКОРАЦИЯ :
маслини
зехтин
Накиснете във вода сушените пиперки и домати за 6 часа и ги смелете в пасатор или нутрибулет.Добавяйте водата на части докато получите гъста и фина смес подобна на лютеница.Добавете ситно нарязан магданоз и пасиран или ситно нарязан чесън.
Измийте и почистете корените от глухарче, нарежете ги на ситно.
Във всяка порция сервирайте сос, върху него корени от глухарче.Украсете с маслини и зехтин и да Ви е сладко !
Приятен апетит !
Това ястие направих в суров вид, но корените на глухарчето могат да се обработят и топлинно според избрания от вас начин.Можете да направите ястието и с топлинно - обработен дометен сос, но Ви препоръчвам да не използвате домати при проблеми със стомаха и червата.Обикновено правя сос с печени червени пиперки когато се налага да приготвям ястие със сос.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
100 гр. сушени пиперки
100 гр. сушени домати
1/2 вр. магданоз
чесън - 5 - 6 склидки
зехтин
корени от глухарче
1 щипка хималайска сол / по желание /
ЗА ДЕКОРАЦИЯ :
маслини
зехтин
Накиснете във вода сушените пиперки и домати за 6 часа и ги смелете в пасатор или нутрибулет.Добавяйте водата на части докато получите гъста и фина смес подобна на лютеница.Добавете ситно нарязан магданоз и пасиран или ситно нарязан чесън.
Измийте и почистете корените от глухарче, нарежете ги на ситно.
Във всяка порция сервирайте сос, върху него корени от глухарче.Украсете с маслини и зехтин и да Ви е сладко !
Приятен апетит !
Елена, това е определено интересна рецепта,
ОтговорИзтриванеизглежда много пролетна, цветна, апетитна.
Допада ми..., благодаря и поздрави за теб!
Свежо и цветно, Ели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМили дами,
ОтговорИзтриванекорените от диви растения са много хранителни и полезни.Затова трябва особено пролет и есен задължително да присъстват в менюто ни.
Това е само една идея, но тези корени са чудесни и много вкусни и в супи, и в пюрета, и в ястия.
Поздрави и успешна нова седмица !
Непрекъснато ме удивляваш, Ели! Такава креативност, толкова интересни рецепти и продукти. Кулинарната ти библиотека е безценна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриваненаблягам повече на билките и то тези, които ги има навсякъде и всеки може без проблем да намери.Използвам обикновено цялостно билката - корени, стъбла и листа.
Поздрави и успешна седмица !