Тази рецепта за фава в суров вариант приготвих със закупения от о.Лесбос зелен грах.Използвах за украса чери домати и маслини с червена чушка.Получи се вкусна и засищаща паста подходяща към сезонна салата през този сезон.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
200 грама суров белен и начупен грах за фава / хумос /
1 малка главичка червен лук
сок от 1/2 лимон
3 - 4 с.л. зехтин
1 щипка сол / по желание /
За украса :
чери домати
зелени маслини с червена чушка
червен лук
Залейте зърната на граха с вода докато ги покрие за 6 часа.Отлейте водата, промийте зърната в гевгир и смелете хубаво в пасатор или Нутрибулет заедно с лимоновия сок.Добавете към готовата паста зехтин и сол по желание и хубаво разбъркайте.
Обелете и измийте лука, отрежете няколко полумесеца за украса, a останалата част нарежете много на ситно.Добавете към пастата от зелен грах и хубаво разбъркайте отново.
Преди да сервирате украсете пастата с чери домати, маслини и червен лук.Поднесете веднага след приготвянето и да Ви е сладко !
О, суров грах не си представях, че може да се хапва:)
ОтговорИзтриванеЕли, ще разкажеш ли за пътешествието си?
Веси,
Изтриванесуров грах може да се консумира, не е проблем.Аз обикновено го консумирам съвсем млечен, но тук опитах да направя с този грах за фава суров вариант на хумос.
Имам много подготвени материали както за Турция, така и за о.Лесбос, но за жалост не ми остава време за да публикувам от ангажименти.Напоследък пеенето ангажира цялото ми свободно време.Дано в скоро време намеря начин и публикувам подготвеното.
Поздрави !