КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 27 януари 2020 г.

Три салати с фелд / Three Felding Salads /





   Преди известно време бях публикувала няколко салати с фелд в блога си, но не бях наясно какво всъщност представлява това зелено растение.Отдаде ми се възможност да закупя семена за засяване и саморъчно отгледах тази зеленина на терасата.Оказа се,че латинското име на това растение  е Valerianella  Locusta / Valeriana /.
   Това е едногодишна, предназначена предимно за отглеждане през зимата зеленина известна в немско - говорящите страни още като зърнена или царевична салата, швейцарска маруля, миши уши, австрийски таралеж или това е популярната фелд салата.
   Валериана е листен зеленчук с характерен вкус на ядки, фина текстура и много малка розетка достигаща височина 5 - 6 см.Листенцата са обагрени в различни нюанси на зеленото / тъмно или светло зелени /, широки или тесни, заострени или заоблени.Цветчетата са обагрени бяло или синкаво - бяло, с 5 венчелистчета и 3 тичинки.
    Фелд салата се култивира в Германия, Австрия, Швейцария, Англия, но се срещат и диворастящи форми в различни части на Европа, Северна Африка и Западна Азия.
   Отгледайте тази зеленина през зимата на вашата остъклена тераса или зимна градина.Тя е чудесна за приготвяне на песто, салати, сосове и гарнитури.
Предлагам на Вашето внимание и моите идеи за зимни салати.
   
  
Зелена салата с фелд, домати, краставици, червен лук и кълнове от елда

Зелена салата с фелд, репички и краставици


Салата от спанак, фелд, краставици, моркови, стафиди, сушени червени боровинки и фурми

ЗЕЛЕНА САЛАТА С ФЕЛД, КРАСТАВИЦИ , ДОМАТИ, ЧЕРВЕН ЛУК   И КЪЛНОВЕ ОТ ЕЛДА

1/2 ч.ч. кълнове от елда
1 зелена салатка
1 малка глава червен лук
2 краставици / късоплодни / 
2 домата
2 шепи фелд салата
сок от 1 лимон
1 щипка сол / по желание /
5 - 6 с.л. зехтин

   Измийте и нарежете на тънки ивички зелената салатка или я накъсайте с ръце.Добавете към нея измитата фелд салата, нарязаните на полумесеци краставици и червен лук.Нарежете доматите на резени или парченца.
  Смесете всички продукти за салатата в купа, овкусете с дресинга, разбъркайте и веднага сервирайте.

ПРИГОТВЯНЕ НА КЪЛНОВЕ ОТ ЕЛДА :

Залейте с вода за 6 часа необходимото количество зърна от елда, предварително добре измити.След изтичане на времето отлейте водата през цедка и оставете на стайна температура докато се появат малки кълнове.За 24 - 36 часа обикновено това става и зърната от елда могат да се използват по предназначение.При нужда промивайте сутрин зърната с вода през цедка.Те трябва винаги да са леко влажни.
        Приятен апетит !









ЗЕЛЕНА САЛАТА С ФЕЛД, РЕПИЧКИ И КРАСТАВИЦИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ  :

1 зелена салатка
1 връзка репички с листата
3 краставици / късоплодни /
1 шепа фелд
сок от 1 лимон
5 - 6 с.л. зехтин

      Нарежете зелената салатка на ивички или я накъсайте с ръце.Добавете фелд салатата, ивички листа от репички, репички нарязани на полумесеци, краставици - на полумесеци и овкусете с предварително приготвения дресинг.Разбъркайте и поднесете веднага след приготвянето.
         Приятен апетит !












САЛАТА ОТ СПАНАК, ФЕЛД, МОРКОВИ, СТАФИДИ, СУШЕНИ ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ И ФУРМИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

2 - 3 шепи спанак на ивички
1 - 2 шепи фелд салата
1 голям морков / полумесеци / 
2 краставици / късоплодни / на полумесеци
2 с.л. стафиди
2 с.л. сушени червени боровинки
6-7 фурми
сок от 1 лимон
5 - 6 с.л. зехтин

   Смесете всички продукти за салатата в купа, овкусете с дресинга и хубаво разбъркайте.Поднесете веднага след приготвянето и да Ви е сладко !











3 коментара:

  1. Харесвам валерианата, купувам от Лидл, а твоите варианти са винаги на ниво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      много лесна е за отглеждане валерианата.Спокойно може да се отгледа и на терасата в сандъче и студа не и пречи.Чудесна добавка е към салати, песто и сосове.
      Поздрави и лека и спорна нова седмица !

      Изтриване
    2. Имаме само една тераса, която се опитава от котетата, та няма как:)

      Изтриване