КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 януари 2020 г.

Салата със спанак, басела, сушени домати, червен лук, годжи бери и кореноплоди / Spinach salad, baselli, dried tomatoes, red onions, goji berries and root vegetables /







    Basella alba  е зеленолистно растение, което получих като подарък преди няколко месеца.Засях стръковете в саксия и след известно време -  обилна реколта.
    Баселата е известна още като цейлонски спанак, малабарски спанак или лозов спанак.Произхожда от Тропиците - Азия и Африка.Това е лиана - пълзящо, много бързо развиващо се растение особено когато се отглежда в саксия и обилно се полива.
   Листата имат форма на сърце и са много сочни, месести и свежи - тъмно или светлозелени на цвят.При откъсване всяко листо отделя слуз подобно на бамята затова листата са подходящи за сгъстяване на супи.Басела расте добре и в градината и може да се запази добре до падане на първите слани.Студеното време не е подходящо за нея, развива се бавно, но обилното поливане и топлия климат предизвикват много бърз и обилен растеж.Растението образува семена, които имат розов цвят когато не са узрели.Но за засяване семената трябва да узреят, да станат черни на цвят.
   Баселата съдържа много повече вит.С от спанака, богата е на фолиева киселина, вит.А, витамини от група В и желазо.
   Листата са подходящи за свежи салати, песто , ястия с участието на зеленолистни зеленчуци, както и за сгъстяване на супи.
  Това е много вкусен и лесно усвоим от организма зеленолистен зеленчук подобен на спанака.С тези две зеленолистни растения направих чудесна салата.

  НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 купа листа от пресен спанак
1 шепа листа от басела
100 грама сушени домати
1 морков
парче корен целина
1/2 глава червен лук
30 - 40 грама годжи бери
5 - 6 с.л. зехтин
сок от 1 лимон

    Измийте добре зеленолистните зеленчуци и ги накъсайте с ръце или нарежете на малки ивички.Нарежете сушените домати също на ситно, червения лук на ивички, настържете на едро ренде кореноплодите - морков и целина.
   В голяма купа смесете всички продукти за салатата, овкусете със зехтин и лимонов сок и хубаво разбъркайте.
   Приятен апетит !



Листа от спанак


Листа от басела





6 коментара:

  1. Любимият ми блог! За много години, бъдете жива и здрава!
    Благодаря за всички прекрасни рецепти, които ме учат на здраве и вкус :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,
      сърдечно благодаря за коментара.Да, всички ние се учим докато сме живи.Аз за жалост нямам много време макар,че имам интересна информация за публикуване.Но надявам се и тази година да продължа списването на блога.Пеенето в църквата засега ангажира почти цялото ми свободно време.Но и кулинарията и то простите рецепти са ми любими.Отдавна съм приключила с тежката и трудно усвоима храна.
      Нека всички сме здрави, здравето е благодат, дар Божий и без него нищо не се постига.Да го пазим и да се грижим чрез приготвяне на по - здравословна, по - чиста и по - вкусна храна.Да включим повече диви растения в менюто, да живеем повече сред природата и по - малко в градска , замърсена среда.Да пием чиста вода и да се радваме на всяка тревичка и всяко живо същество на този свят.
      Бъдете благословени ! Здрава и мирна Нова 2020 година !

      Изтриване
  2. Толкова нови неща научавам с теб, Ели! Това например за пръв път го чувам, наистина листенцата приличат на спанак. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      баселата не само на външен вид, но и на вкус е подобна на спанака.Листенцата обаче отделят и малко слуз подобно на бамята.Но иначе се отглежда много лесно и много бързо нараства.А листата могат да се включат цяла зима в менюто, много са сочни, крехки и вкусни.
      Здрава и мирна 2020 година !

      Изтриване
  3. Ах, даже си произвела от това напълно непонато за мен растение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      аз знаех за баселата, но я нямах в наличност.Оказа се,че е много лесна за отглеждане лиана, много бързо се развива и от нея особено зимата могат да се приготвят страхотни ястия, гарнитури и салати.Не се знае обаче дали ще мога да я размножа чрез семена.Ще се опитам и ще видим какво ще излезе.
      Поздрави !

      Изтриване