КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 17 февруари 2020 г.

Лесен солен кекс / Easy Salty Cake /










    Рецептата за този много лесен солен кекс е публикувана в сп." Кулинарен журнал ".Записала съм я и редовно когато се налага правя този кекс.Обикновено смесвам различни по вид брашна като комбинирам според предпочитанията царевично, оризово, овесено, ръжено или брашно от нахут.Превес винаги има пшеничното брашно - бяло брашно, от лимец или от спелта.В този случай използвах брашно от мелница в Суворово - едно от най - хубавите брашна по нашия край.Има и вариант на пълнозърнесто.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

3 яйца
8 с.л. растителна мазнина
12 с.л. брашно
150 грама сирене
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. с връх сода бикарбонат

Подправки : по мой вкус и предпочитания към този солен кекс добавям маково семе, сусам или ким.Количеството на тези подправки също е по вкус - обикновено 2 с.л. с връх, но може и повече.Към кекса могат да се добавят и други желани от Вас подправки.


   Най - напред подгответе всички съставки за рецептата като предварително извадите яйцата от хладилника за да се темперират на стайна температура.
   Пресейте в купа брашното / 6 с.л. с връх пшенично и 6 с.л. с връх царевично брашно или по ваш вкус и предпочитания /.Разбъркайте хубаво киселото мляко и добавете содата, разбийте в купа яйцата.
   Към разбитите яйца се добавя мазнината и млякото със содата.Сместа се разбива с миксер като постепенно и на части се добавя брашното.След като сместа поеме всичкото брашно се добавя натрошеното сирене.Разбърква се с дървена лопатка хубаво.Ако желаете накрая добавете и желана от Вас подправка и отново хубаво разбъркайте.
   Намажете с четка потопена в мазнина форма за кекс.Посипете хубаво с брашно и разтръскайте равномерно по цялата повърхност.Изсипете кексовата смес и печете във фурната - 20 минути само отдолу на 180 градуса.След това - 20 минути само отгоре на 170 - 180 градуса.Проверете с клечка за зъби като прободете кекса в дълбочина - в случай,че клечката е суха кексът е готов.
   Извадете от фурната и след леко охлаждане прехвърлете в поднос.Кексът се нарязва и консумира когато е напълно изстинал.
        Приятен апетит !







                







                                        


                 

2 коментара:

  1. Чудесен е, така обичам да има маково семе в тестото, но в солено не съм слагала, даваш ми идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      добре се съчетава сирене и маково семе.Ползвам също розмарин, ким, люспи лют червен пипер, може и черен пипер.Тези подправки както и чубрицата са добра комбинация със сиренето.
      Поздрави и успешна нова седмица !

      Изтриване