Тези лесни и много вкусни парти хапки може всеки да приготви и да използва дори като предястие или лек обяд.Подходящи са за всички, които желаят да се хранят по - леко, по - здравословно.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
суров Лимец - 200 - 300 грама
подправки по вкус и желание - чубрица, сминдух, балканска чубрица, риган, червен пипер, мащерка, джоджен или по ваш вкус и предпочитания - по 1 щипка от всяка
зехтин - 6 с.л.
сок от 1 лимон
пресни домати за гарниране
Най - напред пригответе кълновете от Лимец.Залейте измития Лимец с вода докато го покрие за 12 часа.Отлейте водата през цедка и оставете в съд на стайна температура докато покълне.Обикновено за 24 - 36 часа лимеца покълва и е готов за смилане.Използвам тавичка, която не покривам с памук или хартия , в която разстилам зърната на равен пласт.Така лесно и бързо покълват за кратко време.След покълването отново промивам зърната с вода и хубаво отцеждам.Смилането става с пасатор или електрическа машинка за мелене на месо.Обикновено смилам сместа два пъти, защото от първия път остават несмлени хубаво зърна.
Овкусете сместа с подправки, зехтин и лимонов сок и хубово разбъркайте или омесете с ръце.От тази смес може да се приготвят хлебчета или кюфтета , бургери, мини кюфтенца или каквото на Вас Ви харесва.Аз в случая върху кръгчета домат с лъжица за сладолед съм оформила топки, които гарнирах с листа от басела.В случай,че не разполагате с басела използвайте спанак.
Симпатични хапки, макар да са с непознат за мен вкус.
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванесуровите кълнове от Лимец са много вкусни.Те могат да се използват и в салати, но основно от тях приготвям хлебчета, кюфтета и хапки.
Поздрави сърдечни !