Сушените плодове и зеленчуци през зимния сезон могат да ни послужат за приготвяне на прекрасни сурови сосове и лютеници.Тези сосове използвам за овкусяване на салати, за песто, за подправяне на ястия, пици, сурови кюфтета от кълнове.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
100 грама сушени червени пиперки
100 грама сушени ябълки и круши
100 грама сушени червени боровинки
2 шепи сушени домати
2 пресни домата
1 малка глава чесън
Залейте с вода почистените от семето червени пиперки, сушените домати, ябълките , крушите и червените боровинки за 5 - 6 часа докато ги покрие.Отлейте водата през цедка, но я запазете.
Нарежете продуктите на парчета и ги поставете в купа.Добавете към тях и нарязани пресни домати и чесън.Смелете всичко в блендер или нутрибулет като добавяте и част от водата при накисването ако е необходимо.Аз добавих около 1 ч.ч. течност .Трябва да получите фино смляна смес подобна на лютеница.Накрая овкусете сместа със зехтин на вкус, хубаво разбъркайте и сервирайте.
Тази лютеница можете да съхраните в хладилник до 1 седмица.Тя служи за приготвяне на сурови сосове със зеленчуци, както и песто със зеленина по избор.Използвам също така лютеницата при приготвяне на пици със сурови блатове от различни на вид кълнове.
Звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеВкусна стана тази сурова лютеница Веси .Само трябва да разполагаш с продуктите.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната нова седмица !