КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 21 декември 2020 г.

Пюре от жълт грах с печени зеленчуци на грил тиган и подправки / Mashed yellow peas with roasted vegetables on a grilled frying pan and spices /

 


   Жълтият грах е много вкусен приготвен и гарниран по различен начин.Закупувам го от магазини " Берьозка ".В тази рецепта гарнирах пюрето от грах с печени зеленчуци на грил тиган и подправки, но Вие можете да гарнирате това много вкусно и ароматно пюре по Ваш вкус и предпочитания.Тази рецепта може да се предложи и на Бъдни вечер като допълнение към основното меню.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

За пюрето от жълт грах :

1 ч.ч. жълт грах

1/2 с.л. сол

хладка вода

сок от 1 лимон

За печените зеленчуци на грил - тиган :

1 червена пиперка

1 глава кромид лук

1 глава червен лук

1 морков

шарлан

подправки по вкус : бял и обикновен червен риган, мащерка, майорана, босилек

   Най - напред пригответе пюрето от жълт грах.Измийте граха и го накиснете в хладка вода за 3 часа докато удвои обема си.Отцедете водата, измийте го отново и поставете зърната в тенджера.Залейте с вода докато го покрие.Когато заври намалете огъня и варете на тих огън като периодично обирате пяната.Не поставяйте капак в началото на варенето докато се образува пяна..Към края на варенето добавете солта и разбъркайте.Зърната трябва хубаво да омекнат, а водата почти да изври.Пюрирайте горещото пюре с пасатор като добавите и сока от лимона.Трябва да получите хубаво не много гъсто хомогенно пюре.По желание към пюрето можете да добавите и растителна мазнина, но аз не добавих.

  За да изпечете зеленчуци на грил - тиган подберете тези, които на Вас Ви харесват.Аз разполагах с моркови, лук, червена пиперка и морков.Но може да се изпече и праз, тиквичка, патладжан, а защо не и гъби.

   Почистете и измийте всеки целенчук.Нарежете морковите на тънки ленти, пиперките - на 4 части по дължина, а лука - на кръгчета с дебелина 1 см.Печете зеленчуците в намазан с мазнина грил - тиган като ги обръщате, за да се изпекат равномерно.

     Сглобяването на тази гарнитура става бързо и лесно.Просто пюрето се поръсва с любеми подправки, струйка мазнина и се гарнира с подготвените зеленчуци.

    Приятен апетит !















2 коментара:

  1. Веси,
    жълтият грах е много вкусен и подходящ за хумос.Тази рецепта е просто една моя импровизация.
    Весели и мирни празнични дни !

    ОтговорИзтриване