Жълтият грах е много вкусен и полезен.Приготвя се лесно и бързо.От него можем да приготвим ястия, супи, пюрета, хумос.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама жълт грах
1 връзка пресен копър
5 - 6 склидки чесън / големи /
морска или хималайска сол на вкус
зехтин
сок от 2 лимона
кора от лимон и лайм
Измийте хубаво жълтия грах в цедка под течаща вода.Сложете го в тенджера и залейте с вода.Водата трябва да покрива граха 2 см. над нивото му.Варете на силен огън докато заври.Намалете огъня и започнете да обирате пяната.След като пяната вече липсва сложете капака и варете на слаб огън около 20 минути или докато граха омекне.Разбърквайте периодично за да не загори.
Слад като граха е вече готов сложете солта и енергично разбъркайте с бъркалка или дървена лъжица.Ако желаете можете да смелите пюрето в чопър.Но аз не направих това.Исках да се усещат по - едри парченца в сместа.Енергичното разбъркване няколко минути беше достатъчно за да се пюрира сместа.
Накрая добавете кора от 1 лимон, ситно нарязан копър и сок от 2 лимона и хубаво разбъркайте.
Украсете пюрето със ситно нарязан чесън и кора от 1 лимон и 1 лайм.
Сервирайте със зехтин и да Ви е сладко !
Апетитно е това.
ОтговорИзтриване