КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 декември 2021 г.

Пюре от жълт грах с копър и чесън / Mashed yellow peas with dill and garlic /

 



        Жълтият грах е много вкусен и полезен.Приготвя се лесно и бързо.От него можем да приготвим ястия, супи, пюрета, хумос.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

500 грама жълт грах

1 връзка пресен копър

5 - 6 склидки чесън / големи /

морска или хималайска сол на вкус

зехтин

сок от 2 лимона

кора от лимон и лайм


   Измийте хубаво жълтия грах в цедка под течаща вода.Сложете го в тенджера и залейте с вода.Водата трябва да покрива граха 2 см. над нивото му.Варете на силен огън докато заври.Намалете огъня и започнете да обирате пяната.След като пяната вече липсва сложете капака и варете на слаб огън около 20 минути или докато граха омекне.Разбърквайте периодично за да не загори.

   Слад като граха е вече готов сложете солта и енергично разбъркайте с бъркалка или дървена лъжица.Ако желаете можете да смелите пюрето в чопър.Но аз не направих това.Исках да се усещат по - едри парченца в сместа.Енергичното разбъркване няколко минути беше достатъчно за да се пюрира сместа.

   Накрая добавете кора от 1 лимон, ситно нарязан копър и сок от 2 лимона и хубаво разбъркайте.

Украсете пюрето със ситно нарязан чесън и кора от 1 лимон и 1 лайм.

    Сервирайте със зехтин и да Ви е сладко !























1 коментар: