КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 декември 2021 г.

Печени тиквички на фурна със сушени червени боровинки и стафиди / Roasted zucchini in the oven with dried cranberries and raisins /





            Тези тиквички направих набързо през почивните дни.Няма нищо сложно при изпълнение на рецептата.Най - трудоемката част е нарязването на тиквичките на тънки парчета по дължина .

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 - 1.200 кг. тиквички

зехтин или шарлан

1 ч.ч. вода

20 грама стафиди

20 грама сушени червени боровинки

сок от 1/2 портокал

    Пригответе сок от портокала и го смесете със същото количество зехтин.Сложете сместа в бърканче и енергично разтръскайте с ръка докато се образува емулсия.   

      Нарежете тиквичките / измити и почистени / на тънки парчета.Намажете хартия за печене с шарлан и изсипете суровите тиквички на дебел пласт.Залейте с водата, разтръскайте енергично тавата така,че водата да проникне между тиквичките.Печете на средна скара във фурната на 200 градуса докато тиквичките омекнат и леко се зачервят.

    В купа или салатиера сервирайте пласт тиквички.Напръскайте с портокаловата емулсия и наръсете със стафиди и боровинки.Редувайте така като накрая завършите със стафиди и боровинки и наръсети с емулсията.

     Поднесете тиквичките леко топли или студени като предястие или гарнитура към печена риба, печени зеленчуци или прясна салата.

                   Приятен апетит !




















Няма коментари:

Публикуване на коментар