Рядко намирам жълта леща, но когато ми попадне не пропускам да си купя.От няколко години приготвям различните видове леща винаги с корен пащърнак.Той придава приятна сладост и прекрасен вкус на лещата.Тази чорба приготвих с кореноплодни зеленчуци и праз лук.За финал добавих ситно нарязани зелени листа от целина.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 грама жълта леща
21/2 литра вода
1 стрък праз лук
1 корен пацърнак
1 малък морков
дръжки и зелени листа от малка целина
струйка олио от гроздови семки
сок от 1 лимон
сол на вкус
Измийте и почистете зеленчуците.Нарежете ги на кръгчета или кубчета.Дръжките от целина нарежете на ситно, листата също.Измийте лещата и я оставете да се отцеди.Загрейте водата и добавете лещата.Варете на силен огън и когато заври обирайте пяната с решетъчна лъжица.Намалете огъня и добавете всички зеленчуци без листата от целина.Варете на тих огън 20 минути.Когато всички зеленчуци и лещата омекнат добавете солта, мазнината и листата от целина нарязани на ситно.
Сервирайте леко топла или студена в купички и да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар