КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 25 ноември 2024 г.

Рататуй със сладък картоф, тиквички и патладжан / Ratatouille with sweet potato, zucchini and eggplant /



   Тази рецепта взаимствах от канала на Златка Маркова.Един малко по - различен вариант на зеленчуковото ястие - рататуй със сладки картофи.Получава се много вкусно и ефектно ястие, чедесно е гарнирано по различен начин.Златето го беше гарнирала със сирене и мащерка. Малко измених рецептата, защото не използвам домати.Накрая сервирах върху канапе от айвар печените зеленчуци.Оригиналната рецепта е с доматен сос, върху който се подреждат кръгчета зеленчуци.Моето канапе при печенето на зеленчуците беше кромид лук и морков, без домати.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

1 голям сладък картоф

1 голям патладжен

2 средни тиквички

сушена мащерка

зехтин

4 - 5 глави кромид лук

2 моркова

За гарниране : айвар

   Нарежете на ситни къбчета предварително почистените и нарязани зеленчуци - кромид лук и морков.Задушете ги в 100 мл. вода и зехтин до омекване.Поставете на равен пласт в тава зеленчуците.Отгоре подредете кръгчета от тиквичка , патладжан / предварително осолен  за 20 минути и измит с вода / и сладък картоф. Дебелината на кръгчетата е около 0.5 - 1 см. Леко полейте зеленчуците отгоре със зехтин за да не изсъхват и печете под фолио около 1 час на 180 градуса.След това махнете фолиото и запечете за още 30 минути.

     Аз сервирах зеленчуците върху канапе от айвар.Можете да приготвите и доматен сос с чесън, шалот, мащерка и морков както е в оригинала.

               Приятен апетит










Няма коментари:

Публикуване на коментар