КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 17 ноември 2024 г.

Зелена гръцка фава с тахан, конопено семе и плодчета каламандин / Green Greek fava with tahini, hemp seeds and calamandine fruits /

 



        Този зелен гръцки грах за фава / пюре / приготвих по измислена от мен рецепта.Гарнирах с тахан, който е традиционен за Средиземноморската кухня.Използвах за поръсване и украса и конопено семе и плодчета каламандин, които в момента зреят и са изключително ароматни и вкусни.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

300 грама зелен гръцки грах за фава

1 голяма глава кромид лук

1100 л. вода

щипка сол

1 кафена чашка зехтин

сок от 1 лимон

За гарниране : плодчета каламандин, тахан, конопено семе, ситно нарязан копър

      Измийте граха и го залейте с вода за 12 часа.Отцедете и варете във водата на умерен огън.Периодично обирайте пяната докато течността напълно се избистри. Добавете ситно нарязания лук и солта и варете до омекване на зърната.Към края на готвенето добавете зехтина и сока от лимона и продължете да готвите и разбърквате фавата до пълна готовност.

     Разрежете на две части плодчетата каламандин.По Ваше желание можете да пасирате граха.Аз не пасирах, защото искам ястието да изглежда автентично и вкусно.

      Сервирайте пюрето в порционни чинии гарнирано с тахана, конопеното семе, копъра и плодчетата каламандин. Да Ви е сладко !











Няма коментари:

Публикуване на коментар