Този зелен гръцки грах за фава / пюре / приготвих по измислена от мен рецепта.Гарнирах с тахан, който е традиционен за Средиземноморската кухня.Използвах за поръсване и украса и конопено семе и плодчета каламандин, които в момента зреят и са изключително ароматни и вкусни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
300 грама зелен гръцки грах за фава
1 голяма глава кромид лук
1100 л. вода
щипка сол
1 кафена чашка зехтин
сок от 1 лимон
За гарниране : плодчета каламандин, тахан, конопено семе, ситно нарязан копър
Измийте граха и го залейте с вода за 12 часа.Отцедете и варете във водата на умерен огън.Периодично обирайте пяната докато течността напълно се избистри. Добавете ситно нарязания лук и солта и варете до омекване на зърната.Към края на готвенето добавете зехтина и сока от лимона и продължете да готвите и разбърквате фавата до пълна готовност.
Разрежете на две части плодчетата каламандин.По Ваше желание можете да пасирате граха.Аз не пасирах, защото искам ястието да изглежда автентично и вкусно.
Сервирайте пюрето в порционни чинии гарнирано с тахана, конопеното семе, копъра и плодчетата каламандин. Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар