КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Туршия от млади тиквички / Pickled young zucchini /



    Всяка година от известно време приготвям тази много вкусна туршия от млади, необразували още семена тиквички.Първият път, когато я приготвих се хареса много в нашия дом и от тогава я правя редовно.Туршията се приготвя в късна есен за да стане готова до Коледа.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ  ЗА  ТУРШИЯТА :
млади, необразували още семена тиквички ;
1 връзка копър ;
семена от бял синап ;
листа от касис, дюля, вишня или хрян ;
корени от хрян ;
морска сол ;
вода ;
   За  тази туршия използвам трилитрови буркани.Измивам и почиствам тиквичките от крайчетата.На дъното на буркана поставям 3 - 4 пълни с.л. синап и измитите листа.Ако разполагам с корен от хрян го нарязвам и добавям.Редя тиквичките прави.Отгоре също поставям нарязани тиквички, синапено семе, корен хрян и връзка копър.В малко вода поставям 3 с.л. морска сол и загрявам на котлона докато се стопи.Допълвам със студена вода и заливам тиквичките.
   Първата седмица преточвам всеки ден / отливам водата в друг съд и пак я наливам /.След това 2 седмици преточвам през ден или два дни.Туршията е готова когато стане приятна на вкус, а тиквичките са твърди и хрупкави.
      Приятен  апетит !













8 коментара:

  1. Ели,
    да ти призная никога не съм опитвала такава трушия. Сигурно е интересна на вкус. В Кипър преди време бяха ми подарили сладко от цели моркови, зелени домати и смокини, все още не съм го опитвала, явно стават все по-разпространени продуктите, които да консервираме.
    Поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    благодаря,че посещаваш блога ми и оставяш този чудесен коментар.
    Правя тази много вкусна туршия от няколко години.Преди време през есента имаше много малки, все още необразували семена тиквички.Видях рецептата в една стара книга и реших да пробвам.
    Но , когато туршията стана готова се оказа,че са запазили само едно малко парченце за мен.Много вкусна се оказа.Така,че пробвай ! Ще останеш доволна.Туршията от малки тиквички е по - вкусна от тази с краставичките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, разкошна трушия! Правила съм от нарязани тиквички, залети само със сол и вода. А с подправки, представям си колко е вкусна! Безгрижен ден и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Теди,
    тиквичките по възможност трябва да са по - малки.Тогава се получава много вкусна туршия.Аз я правя от цели, малки тиквички.Така беше по рецепта.Но сигурно ще стане и от нарязани.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. И мама слага понякога в суровата туршия, харесва ми!

    ОтговорИзтриване
  6. Веси,
    колкото по - малки са тиквичките, толкова по - добре.Но са вкусни , по - вкусни дори от краставичките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. колко време е трайността на туршията?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трайността зависи от температурата на съхранение, от големината на тиквичките.Направете туршията в късна есен, така я правя аз.Избирам последните малки тиквички преди да премахна коренът на тиквичката в градината.Трайността е 2 - 3 месеца.Но колкото е по - студено толкова туршията втасва по - бавно и е по - трайна.Когато я направя в късна есен я консумираме по Коледа.И е много вкусна.
      Поздрави !

      Изтриване