КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 19 февруари 2017 г.

Кисело зеле с лимон без сол / Sauerkraut with lemon without salt /






     Зимата е сезон, в който винаги употребяваме кисело зеле и зелева чорба.Те ни зареждат с витамини, микроелементи и ензими.Но не правим много зелки, които да ферментират, защото понякога времето бързо става топло.А при топло време киселото зеле бързо трябва да се оползотвори.Тази година зимата е студена и снежна, но понякога правя и допълнително зеле  за салати, което е леко ферментирало.
В тази рецепта не използвам никаква сол, но въпреки това зелето ферментира.Единствената добавка, която способствува добрата ферментация е лимонът - нарязан на тънки кръгчета.Най - доброто зеле за подобна ферментация е българското, може да се използват и червено или обикновено бяло зеле, което е внос.Не използвайте китайско зеле, не е подходящо.
Единственото нещо, което трябва да се направи е да се измие, почисти от връхните листа и кочана всяка зелка.Да се нареже на парчета, резени или по друг начин според желанието.Аз нарязах всяка половина зеле на 3 - 4 резена.Напълнете зелето в голям стъклен буркан и за 1 средна по големина зелка добавете 1 измит и нарязан на кръгчета лимон.Залейте с вода докато продуктите се покрият и оставете на стайна температура докато зелето ферментира.Върху зелето задължително поставете тежест, за да се запази в саламурата и да не изплува.
      Вкусно е както зелето, така и ферментиралият безсолен сок.
                 Приятен апетит !


6 коментара:

  1. Супер! Много обичам кисело зелце с олио и червен пипер:)Ще пробвам и така. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    киселото зеле по този начин изглежда като залято с лимонов сок, леко ферментирало, но безсолно.Въпреки това е вкусно с подправки и растителна мазнина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Интересен начин! Благодаря за идеята!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати,
      вкусно зеле се получава, при това без никаква сол.Но може да се овкуси допълнително с подправки според желанието.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Интересно, бих опитала това зеле.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      зелето е безсолно, но вкусно.Може да се овкуси по различен начин и да се консумира така без никаква сол.
      Поздрави !

      Изтриване