В нашият дом редовно използваме тахан.Правим от него сладки и солени сосове.За тахино - салатата разбрах от някои гръцки сайтове и от блога на Мария - http://www.mycookingbookblog.com/
Тази тахино - салата разнообразих с пушен червен пипер, семена от черен кимион / нигела / и куркума.Куркумата, както и нигелата са известни с лечебните си свойства.Ако имате премахнат жлъчен мехур не използвайте куркума, заменете я с друга подправка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАХИНО - САЛАТАТА :
200 гр. суров натурален сусамов тахан
150 мл. вода
сок от 1/2 лимон
щипка сол
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. куркума
семена от нигела / черен кимион / - за поръсване
Разбийте с миксера тахана в съд с обло дъно.Постепенно добавяйте водата, но не цялото количество.Добавете солта и лимоновия сок и продължете разбиването.Накрая добавете куркумата и пушения червен пипер.Трябва да получите сос с умерена гъстота, но при престой на стайна температура сосът допълнително ще се сгъсти.Така ,че преценете и добавете по ваш вкус и останалото количество вода.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар