КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 6 февруари 2017 г.

Сурова пица с крем от суров слънчоглед, спанак и сушени домати / Raw pizza with cream of crude sunflower seeds, spinach and sundried tomatoes /




        Тази много вкусна сурова пица направих със суров блат от кълнове на лимец.Добавих суров крем от слънчогледови семки и гарнирах с маслини, пресен спанак и сушени домати.Получих разкошна, много вкусна пица, с която почерпих познати.Много я харесаха.Но препоръчвам поради трудното и разрязване да се приготвят за гости индивидуални малки пици.Аз разрязах на парчета и сервирах / с лопатка за сервиране на торти /, но сервирането по този начин трябва да стане много внимателно, защото както блатът, така и кремът са сурови.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА :
500 гр. суров лимец за кълнове
зехтин
подправки според вкуса и желанието / риган, мащерка, чебрица, сминдух, обикновен и пушен червен пипер, майорана или други по ваш вкус /

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА ОТ СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ :
250 гр. суров белен слънчоглед
сок от 1 лимон
50 - 100 мл. вода / ако е необходимо /

ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ГАРИНРАНЕ :
суров спанак - 10 - 15 листа 
маслини с риган и чесън - 10 - 15 броя, без костилка, нарязани
сушени домати - 100 грама
червен лук - 1/2 глава

Най - напред направете кълнове от лимеца.Измийте зрънцата с вода и ги поставете в подходящ съд.Залейте ги с вода докато се покрият напълно за 12 часа.На другият ден отлейте водата през цедка и оставете лимеца да покълва на стайна температура.Така за около 2 дни ще получите хубави кълнове.Смелете ги в машинка за мелене на месо няколко пъти / 2 или 3 /.Към смляната смес добавете зехтин, подправки и разбъркайте.
В подходящо плато за пица нанесете суровата смес и заравнете с лъжица.
Смелете слънчогледовите семки в пасатор, както са сухи, без да ги накисвате във вода.Добавете към тях лимоновият сок и разбъркайте.Ако е необходимо добавете още вода - трябва да получите кремообразна, гъста смес, която ще нанесете върху пицата.Към тази смес добавих 50 грама сушени нарязани домати / 50 гр. оставих за гаринране отгоре върху пицата / и ситно нарязаните дръжки от спанака.
Нарежете на лентички листата от спанак, нарежете на филийки маслините, лука - на полумесеци, сушените домати - на ситно.Разбъркайте всичко това и гарнирайте отгоре готовата пица.
            Да ви е сладко !




















4 коментара:

  1. Много красиво, ефектно и убедена съм вкусно предложение, Елена,
    определено ми харесва, ще опитам и кълновете.
    Благодаря, хубав ден и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,
      храненето с кълнове не е разпространено и именно за това хората не познават този вкус.Но кълновете от житни са много вкусни, от тях могат да се приготвят почти всички продукти , които приготвяме от тесто или от месо - пици, кюфтета, луканки, хлебчета.А пастата от семена добавя още един чудесен привкус.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Нямам си дори и идея за вкуса, но е красива тази пица, определено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси,
      ще ти допадне вкусът на тази сурова пица.Покълналият и овкусен лимец е много вкусен, а в съчетание със зеленчуци се получава прекрасен вкус.
      Поздрави !

      Изтриване