Всички, които имат проблеми със стомаха или червата не трябва в никакъв случай да използват топлинно обработени сосове от домати - лютеници, апетитки и кетчуп.Обикновено при консумация тези сосове предизвикват силни болки, киселини и дискомфорт.Но можем да приготвим традиционната храна и заменяйки соса с някакъв друг, подобен, но и много вкусен.
За приготвяне на пица независимо как ще я приготвите - сурова или топлинно обработена можете с успех да използвате този сос.Вариантите за приготвяне могат да са различни според вкуса и предпочитанията.Тук давам една простичка рецепта, която всеки може да приготви у дома и да използва дори и за други ястия.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
100 гр. сушени червени пиперки
чесън 2 - 3 склидки
зелен лук - 2 - 3 стръка
магданоз - 1 връзка / малка /
кисели краставички - 4 - 5 броя
зехтин - 3 - 4 с.л.
вода от накисването на сушените пиперки
Най - напред залейте с вода сушените червени пиперки за 6 часа.Смелете ги в пасатор или нутрибулет като добавяте водата на порции.Трябва да получите сос с различна гъстота според това за какво ще го използвате.Обикновено правя по - редки сосове когато ще ги използвам като заливка за салати.Когато правя соса за пица добавям по - малко вода.Понякога правя и много гъст сос, който добавям като гарнитура към някое ястие.
Към този фино смлян сос добавете ситно нарязани - зелен лук, магданоз, кисели краставички и счукан чесън.Накрая добавете и струйка захтин и хубаво разбъркайте.
Сосът е готов за използване и може да се съхрани в стъклено бурканче с капачка в хладилника.Този сос може да се обогати когато се добавят към него смлени сушени гъби или много ситно смлени моркови.Трайността на соса в хладилник е 7 - 10 дни, но е хубаво да се използва когато се приготви затова ако е нужно приготвяйте сос в по - малки количества.
Приятен апетит !
Изглежда чудесно, Ели! Ще го пробвам, много обичаме пица. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотни нови предложения, Елена,
ОтговорИзтриванетова е чудесна идея за сос, предполагам,
че е удачна и не само за пици...
Благодаря, поздрави за теб,
усмивки и пролетно вдъхновение!
Лелееееееееее...... колко вкусно изглежда всичко!
ОтговорИзтриванеСтрахотен сос.
ОтговорИзтриванеМен стомаха от домати не ме боли и нямам киселини, но от чесъна...ужас.
Мили дами,
ОтговорИзтриванетози сос е много вкусен, но и полезен.Чудесна алтернатива за всички, които имат проблеми със стомаха или червата.
Веси,
чесъна , лука, лютият черен пипер са силни дразнители на стомашната лигавица.Внимавай, но те съветвам да внимаваш и с доматите - те са много силно киселинна храна когато се обработват топлинно.
Поздрави и чудесна нова седмица !