Крема - сирене особено през постният период на годината можем да направим от различни ядки в комбинация със слънчогледови или тиквени белени семки.Чудесен избор за обогатяване на менюто през пролетта .
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
250 гр. сурови лешници
100 гр. белено тиквено семе
3 с.л. с връх хранителна мая
сок от 1 голям лимон
1 щипка морска сол / по желание /
ЗА ДЕКОРАЦИЯ :
цветове от дива теменужка
Най - напред залейте лешниците с вода за 6 часа.Смелете ги след това в пасатор, след това в Нутрибулет или направо в мощен блендер заедно с водата от накисването.Така сместа престоява на топло 12 часа, след което можете да добавите сока от лимона.На стайна температура сместа отново престоява 6 - 12 часа.Смелете тиквеното семе без накисване в пасатор.Получава се фин прах.Всички продукти за крем - сиренето се разбъркват в стъклена купа и готовото крема - сирене може да се охлади за няколко часа в хладилник.
Преди поднасяне декорирах сиренето с цветове от диви теменужки.Приятен апетит !
Любимите ми теменужки...
ОтговорИзтриванеи чудесна идея за крем сирене с лешници -
деликатес! Благодаря, Елена и поздрави за теб!
Обожавам лешници, та няма как да не харесам това!
ОтговорИзтриванеМили дами,
ОтговорИзтриванепрез постните периоди на годината можем да допълваме менюто си със сирена от ядки, а лешникът е незаменим в това отношение.
Поздрави !
Здравейте,
ОтговорИзтриванеАко сменя водата със свежа преди блендирането, дали ще се получи? Малко се притеснявам заради отделените в нея инхибитори.
Поздравявам Ви за фантастичния блог и много благодаря!
Здравейте Анонимен,
Изтриванеда, няма проблем.Ако желаете сменете водата.Но аз не я сменям.Според мен накисването на ядките е само заради по - лесното усвояване и дъвчене.А иначе каквото си има в ядката тя си го съдържа.Независимо дали е или не е накисната във вода.Така мисля аз.А особено орехите отделят във водата йода и трябва да не се сменя.
Радвам се,че нещичко в моя блог Ви е харесало.Сирената от ядки са чудесни и много вкусни.Могат да се правят с агар - агар, с хранителна мая, с кокосово масло, с пробиотик.Има различни рецепти, но като че ли натуралното е най - доброто.
Поздрави и успешна нова седмица ! Бъдете здрави !