Преди години моя позната прави оцет от шипки.Аз също реших да направя оцет от шипки, но набраното количество не беше достатъчно.Затова реших да добавя и глог.Направих един трилитров буркан.Използвайте задължително стъкло когато приготвяте натурален оцет.Ако първоначално използвате бутилка за еднократна употреба или тенджера прехвърлете в стъклен буркан или дамаджана.В процеса на последващата ферментация сместа ще става все по - кисела.Затова е добре съдът да е от стъкло.Вече съм пробивала тенджера при приготвяне на оцет.Количеството плод е обикновено 1/2 или 1/3 от вместимостта на съда.Плодът може да е цял или пресован с дървено чукче.Добавям мед за усилване на ферментацията.Може вместо мед да се добави кафява захар.Разбърквайте сместа от време на време / 2 - 3 пъти седмично / и дръжте на топло.Така по - бързо ще ферментира и ще се получи чист натурален билков оцет.Когато приключи ферментацията и сместа е достатъчно кисела прецедете през няколко ката марля и съхранявайте в запечатани стъклени бутилки на хладно.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 гр. сухи шипки / или смес от шипки и глог /
750 гр. кафява захар или мед
5 литра вода
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
500 гр. сухи шипки / или смес от шипки и глог /
750 гр. кафява захар или мед
5 литра вода
Все още не съм правила домашен оцет. Толкова видове съм срещала, но този за пръв път виждам. Много интересни неща ни показваш, Ели! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай Кате ! Ние си правим оцет и рядко купувам предимно балсамов.Сега е сезонът когато се берат шипките, може да направиш първоначално за проба.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ах, как обичам всичко шипково...но ги избягвам, че ми действат запичащо. Оцета е прелестен!
ОтговорИзтриванеВеси,
Изтриванеоцетът от шипки е много полезен и не действа запичащо както самият плод на шипката.
Поздрави и спорна нова седмица !