Суровите телиатели от различни зеленчуци са много вкусни когато са овкусени с подходящ сос.Червеното цвекло е едно любимо кореноплодно растение, полезно и много вкусно особено през есента и зимата.От него могат да се направят вкусни сурови телиатели когато го обелим с белачка както се бели ябълка.Ето и рецептата :
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
червено цвекло - 1 средно голяма глава
50 - 100 грама бадеми
1 портокал
1 с.л. соев сос
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. кленов сироп
3 - 4 склидки чесън
4 - 5 с.л. зехтин или масло от гроздови семки
1 маслина за украса
Най - напред подгответе последователно продуктите.Обелете и нарежете чесъна, нарежете бадемите, с белачка за зеленчуци обелете почистеното от кората цвекло така,че да получите дълги ленти.Разрежете портокала на две части и с остър нож направете 2 тънки кръга, които ще послужат за украса.Останалият портокал изцедете на сок.
В подходящо плато или чиния поставете телиателите от червено цвекло.Върху тях посипете чесъна смесен с бадемите.Пригответе дресинг от кленовия сироп, балсамовия оцет, сока от портокала, зехтина и соевия сос.Разбъркайте и овкусете салатата.Не използвайте сол, соевия сос е достатъчно солен.
Приятен апетит !
Много обичаме червено цвекло, Ели. Непременно ще опитаме твоите тальятели! Благодарим ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеОбичам сурово цвекло, ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеМного красиво и ефектно, сезонно и полезно предложение, Елена,
ОтговорИзтриванеочарова ме, за пореден път - благодаря ти,
поздрави за теб и хубава нова седмица!
Мили дами,
ОтговорИзтриванечервеното цвекло е много вкусно когато е отгледано в собствената градина и поливано редовно.За жалост листата не можах да използвам , бяха попарени от есенните слани.Но кореноплодите са толкова свежи и вкусни, без дъх на почва.Особено сега когато сме ги извадили скоро.Телиателите се правят много лесно с белачка за зеленчуци.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !