Рулото " Стефани " е традиционно месно руло и всяка домакиня знае как се приготвя.Приготвено с месо рулото е вкусно и засищащо.Изглежда красиво и апетитно.Тук предлагам една сурова версия на рулото, приготвено със зеленчуци от традиционната туршия, които ферментират в солена вода.Вместо кайма съм ползвала смляна смес от кълнове на лимец, допълнително овкусена с подправки.Ето този вариант на рулото е подходящ когато посрещате гости или приятели във вашия дом по време на пости.
През зимата може да се сервира с кисело зеле, а също и с кореноплодни пресни зеленчуци.През всички останали сезони можем да гарнираме рулото с каквото пожелаем и ни харесва - пресни зеленолистни зеленчуци, домати и краставици.
През зимата може да се сервира с кисело зеле, а също и с кореноплодни пресни зеленчуци.През всички останали сезони можем да гарнираме рулото с каквото пожелаем и ни харесва - пресни зеленолистни зеленчуци, домати и краставици.
Рулото може да се приготви с булгур, елда или перлен ечемик, които обаче предварително трябва да се сварят и овкусят.
Поръската отгоре е според вашето желание и вкус : с веган пермезан или семена по избор - мак, сусам, слънчоглед.Ако желаете поръсете с галета, със смлени орехи или бадеми, хранителна мая, сумак, подправки по избор.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
350 - 400 гр. суров лимец за кълнове
зехтин
червен пипер 1 с.л.
чубрица 1 с.л.
конопен протеин на прах 1 с.л.
1 щипка хималайска сол
ПЛЪНКА :
зеленчуци от туршия по избор
- бамя
- червена , зелена, жълта пиперка
- зелен домат
- краставичка
- тиквичка
- карфиол
- морков
ЗА ПОРЪСВАНЕ ОТГОРЕ :
подправки по избор, ядки, хранителна мая или веган пермезан
Залейте измитият под течаща вода лимец за 12 часа с вода.Отцедете водата през цедка и оставете на стайна температура за 36 часа докато се появят малки кълнчета.При нужда промивайте зърната през цедка с вода така,че да остават винаги леко влажни.Смелете лимеца с пасатор или машинка за мелене на месо 1 - 2 пъти.Получената кайма овкусете със зехтин, сол и подправки и хубаво разбъркайте.
Зеленчуците от туршия нарежете на тънки ивички.
Върху стреч фолио направете правоъгълник от лимецовата смес и отгоре подредете заленчуците - в средата.С помощта на фолиото навийте руло .Хубаво свийте от двете страни като бонбон и приберете за една нощ в хладилника.На следващия ден внимателно развийте фолиото и поставете рулото в плато.Наръсете с поръска по избор.Аз използвах сумак, леко киселичкият му вкус много ми допада.Внимателно нарежете рулото с остър нож преди сервиране.
Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар