Характерно за попската яхния е,че се приготвя с малки главички кромид лук, които не се нарязват, а се ползват цели.В постен вариант може да се приготви с добавка на различни зеленчуци, но основен продукт е лука.Имаме все още кромид лук и вече е на привършване, но подбрах именно малки главички за тази рецепта.Като добавка използвах кореноплодни зеленчуци.Получих вкусна яхния подходяща за Великия пост.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1/2 - 1 кг. малки главички стар кромид лук
кореноплодни зеленчуци - морков, целина, пащърнак, корен магданоз - 1 - 1/2 ч.ч.
растителна мазнина
1 с.л. с връх царевично нишесте, бяло брашно
1 ч.л. чубрица
1 с.л. червен сладък пипер
Обелете и измийте кромид лука.Задушете в мазнина и малко вода ситно нарязаните на кубчета или ивички кореноплоди.Добавете брашното когато ястието остане на мазнина и хубаво разбъркайте.Добавете също и подправките - чубрица и червен пипер.Долейте с 2 ч.ч. вода, разбъркайте.Накрая добавете лукчетата и солта.Варете на тих огън до пълно омекване на зеленчуците.
Сервирайте яхнията леко топла или студена.Приятен апетит !
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
1/2 - 1 кг. малки главички стар кромид лук
кореноплодни зеленчуци - морков, целина, пащърнак, корен магданоз - 1 - 1/2 ч.ч.
растителна мазнина
1 с.л. с връх царевично нишесте, бяло брашно
1 ч.л. чубрица
1 с.л. червен сладък пипер
Обелете и измийте кромид лука.Задушете в мазнина и малко вода ситно нарязаните на кубчета или ивички кореноплоди.Добавете брашното когато ястието остане на мазнина и хубаво разбъркайте.Добавете също и подправките - чубрица и червен пипер.Долейте с 2 ч.ч. вода, разбъркайте.Накрая добавете лукчетата и солта.Варете на тих огън до пълно омекване на зеленчуците.
Сервирайте яхнията леко топла или студена.Приятен апетит !
Обичам това ястие,Елена
ОтговорИзтриванеизглежда разкошно в твоето изпълнение...
Благодаря и за другите чудесни постни идеи.
Лесна и много евтина и вкусна яхния се получи Дианка.А днес честито Благовещение ! Здраве и успех на всички жени - християнки !
ОтговорИзтриванеПоздрави !