КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 18 март 2019 г.

Постна попска яхния / Straight poppy stew /



     Характерно за попската яхния е,че се приготвя с малки главички кромид лук, които не се нарязват, а се ползват цели.В постен вариант може да се приготви с добавка на различни зеленчуци, но основен продукт е лука.Имаме все още кромид лук и вече е на привършване, но подбрах именно малки главички за тази рецепта.Като добавка използвах кореноплодни зеленчуци.Получих вкусна яхния подходяща за Великия пост.

НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

 1/2 - 1 кг. малки главички стар кромид лук
кореноплодни зеленчуци - морков, целина, пащърнак, корен магданоз - 1 - 1/2 ч.ч.
растителна мазнина
1 с.л. с връх царевично нишесте, бяло брашно
1 ч.л. чубрица
1 с.л. червен сладък пипер

      Обелете и измийте кромид лука.Задушете в мазнина и малко вода ситно нарязаните на кубчета или ивички кореноплоди.Добавете брашното когато ястието остане на мазнина и хубаво разбъркайте.Добавете също и подправките - чубрица и червен пипер.Долейте с 2 ч.ч. вода, разбъркайте.Накрая добавете лукчетата и солта.Варете на тих огън до пълно омекване на зеленчуците.
       Сервирайте яхнията леко топла или студена.Приятен апетит !







2 коментара:

  1. Обичам това ястие,Елена
    изглежда разкошно в твоето изпълнение...
    Благодаря и за другите чудесни постни идеи.

    ОтговорИзтриване
  2. Лесна и много евтина и вкусна яхния се получи Дианка.А днес честито Благовещение ! Здраве и успех на всички жени - християнки !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване